Vizes vb: hirtelen meglett a mobil lelátó

A szervező cég szerint a balatonfüredi építkezések az önkormányzathoz tartoznak.

Jandó Zoltán
2017. 06. 29. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pont került a vizes világbajnokság (vb) egyik legkritikusabb beruházásának végére: megépült a margitszigeti versenyhelyszín mobil lelátója. Lapunk is foglalkozott már vele, hogy a vízilabda-mérkőzéseknek is otthont adó Hajós Alfréd Sportuszoda rekonstrukciójára kiírt közbeszerzésbe az épületek és a medencék felújítása bekerült ugyan, a mobil lelátó azonban valahogy kimaradt. Áprilisban több, a szervezésre rálátó forrásunk is arról beszélt: alig három hónappal a vb rajtja előtt még nem sikerült kiválasztani a kivitelezőt, és konfliktusok is voltak a beruházás miatt. A 24.hu nem sokkal ezután pedig arról írt, hogy márciusban a vb szervezőbizottsága kivette a Magyar Vízilabda-szövetség kezéből a szervezés ezen részét, mert Seszták Miklós fejlesztési miniszter drágállotta a szövetség megszokott beszállítójának ajánlatát. Új jelölt azonban május elején még nem volt.

A mobil lelátó kifejezés egyébként azóta sem tűnt fel egyetlen vizes vb-hez köthető közbeszerzés szövegében sem, a létesítmény mégis elkészült. Némi nyomozás után sikerült visszafejtenünk, hogy végül annak a projektnek a keretében került rá sor, amelyik konkrétan a „versenykialakítást” célozta. Bár a gyereket itt sem nevezik nevén, egy „lelátóbővítési” tétel szerepelt a feladatok között.

Erről a munkát elvégző Bo-To Bau Kft. ügyvezetője, Bohus Zoltán lapunknak azt mondta, ez valójában a mobil tribünök építését takarta.

Utóbbi projektről egyébként május közepén írták alá a szerződést. Alig pár nappal azután, hogy a Magyar Nemzetet a szervező cégnél arról tájékoztatták, hogy egyelőre a mobil lelátó mérete sem dőlt el. Akkor Borsa Miklós, a Bp2017 szóvivője azt mondta: az eredetileg tervezett lelátóknál nagyobbakat szeretnének építeni, ehhez kérték a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) hozzájárulását. A szóvivő most azonban kérdésünkre jelezte: ehhez az engedélyt végül nem kapták meg. Így a 2700 fő befogadására alkalmas fix tribünök mellett – a korábbi elképzeléseknek megfelelően – egy 4800 fős ideiglenes emelvényt húztak fel.

Borsa Miklós egy tegnapi sajtótájékoztatón egyébként úgy fogalmazott: minden ideiglenes helyszín elkészül időre. A Városligetben – ahol a szinkronúszás lesz – már állnak a mobil lelátók, és kész a Batthyány térre megálmodott óriástorony talapzata is. Maga a torony azért nem áll még, mert a munkálatokkal meg kellett várni a hétvégi Red Bull Air Race-t, „felfelé” ugyanis csak a szintén ide tervezett repülőverseny után lehet építkezni. Borsa szavai szerint azonban akkor sincs probléma, ha a mintegy 30 méteres komplexum nem készül el a július 14-i nyitóünnepségre. Az itteni versenyeket ugyanis csak az utolsó napokban tartják, és edzeni is csak 23-án kezdenek el a sportolók.

Állítólag nem lesz gond a vb másik helyszínén, Balatonfüreden sem. Itt az épülő mélygarázsról készültek elég ijesztő fotók a napokban, de – mint a sajtótájékoztatón megtudhattuk – ez a beruházás nem a Bp2017 Kft., hanem a helyi önkormányzat reszortja.

Visszakanyarodva a Margitszigethez, itt sem csak a mobil lelátó áll – amint Bohus Zoltán lapunknak beszámolt róla –, egy két apróságtól eltekintve minden elkészült. Nagyjából az történt tehát, amit már áprilisban sejteni lehetett: a fontosabb beruházásoknak sikerült a végére érni, csak éppen a rohamtempó miatt jóval drágábban, mint amennyiből kényelmesebb felkészüléssel ki lehetett volna hozni őket. A teljes margitszigeti versenyhelyszín kiépítése mindent egybevetve például több mint 5,2 milliárd forintot emésztett fel, csak a már emlegetett május közepén megrendelt „versenykialakítás” 1,1 milliárdba került. Persze az, hogy a kormány az eredeti tervekhez képest négy évvel előbbre hozta az eseményt, már önmagában feszített tempót eredményezett, de nem segített az sem, hogy az első közbeszerzéseket csak tavaly októberben írta ki a Bp2017 Kft., a tenderek 60 százaléka pedig erre az évre maradt. Sőt még a hétre is hirdettek meg pályázatot: a gépjárművezetőket biztosító céget csak hétfőn kezdték el keresni a szervezők.

Bár több nagy külföldi sztár neve is keringett a sajtóban, végül egy kevésbé ismert brit fellépővel, Emeli Sandéval nyitják meg a vizes világbajnokságot. Korábban az Index.hu arról írt, hogy a szervezők tárgyaltak a Rolling Stonesszal, és lehetett hallani Katy Perry nevét is. Ha világsztár nem jön is, a szervezők minden idők leggrandiózusabb nyitóünnepségét ígérik, ami a rendelkezésre álló 4,3 milliárd forintból valószínűleg meg is oldható. A fő attrakció a Dunán lesz, ahol négy 1600 tonnás uszályból alakítanak ki egy hatalmas színpadot. Az esemény idejére lezárják az Erzsébet és a Lánchidat, illetve a kettő között a rakpartokat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.