A Rolling Stonest is megszereznék a vizes vb-re

Négymilliárdot költenének a nyitó- és zárórendezvényre. A Sziget Fesztivál teljes költségvetése 5,4 milliárd forint volt 2016-ban.

MNO
2017. 03. 23. 7:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kereken 4 milliárd forintot költünk a vizes világbajnokság nyitó- és zárórendezvényére, ebből nagyjából 3,5 milliárd tisztán a megnyitóra megy el: egy 90 perces show-ra a Dunán lévő színpadon – írja az Index. Két tételben összesen 6 milliárd forintot visznek el a vb rendezvényei (nettó), ugyanis 2 milliárdból rendezik meg a FINA Market Street nevű vizes fesztivált és piacot is, részben a szponzorok számára, részben a nagyközönség szórakoztatására, két helyszínen, a Dagály strandon és a Margitszigeten.

A portál információi szerint a szervezők megkérdezték a nagy tévétársaságokat, közvetítik-e majd a megnyitót, erre pedig az volt a válasz, hogy nem. Esetleg, ha a döntők előtt, az első napon tíz percben lezavarjuk. Aztán valaki bedobta, hogy a megnyitóra hívják meg a Rolling Stonest, arra már biztosan nem mondanak nemet a tévék. Az Index két, egymástól független forrástól is úgy tudja, hogy jelenleg is zajlanak a tárgyalások a menedzsmenttel, és állítólag nem is állnak rosszul.

Mint írják, a nyitó- és zárórendezvényre szánt 4 milliárd forintból a „technikai lebonyolításra” szánt 1,8 milliárd forint kifejezetten csak a megnyitóra vonatkozik, és a „művészeti lebonyolítás” 2 milliárdját is döntően erre fogják elkölteni. Utóbbi tételből csak néhány százalék jut a balatonfüredi eseményekre, és a Papp László Budapest Sportarénába tervezett záróünnepség sem vihet el többet pár százmilliónál.

Van még egy 200 milliós tétel, ami tisztán a nyitó- és záróünnepség területbiztosítására van felcímkézve. Mivel a zárásnak helyt adó Papp László Sportaréna bérlete tízmilliós tétel (2012-ben 4,7 millió volt egy nap ára), ez is leginkább a nyitányra menne. Vagyis alsó hangon 3,5 milliárd forintért fogjuk megnyitni a világbajnokságot – írja az Index.

A portál azt írja, a Müpa vezérigazgatója, Káel Csaba és az úszószövetség nemrég kinevezett elnöke, Bienerth Gusztáv az olimpiai pályázat kapcsán – aminek Bienerth az alelnöke volt – annyira egymásra találtak 2016 telén, hogy a szintén jól bekötött Zsidai Royjal és a BDO Magyarország vezetőjével, Hegedűs Attilával együtt megalapították a Budapest Barátai nevű civil szervezetet.

A világbajnokság egyéb rendezvényeire vonatkozó 2 milliárdos szerződés elnyerője egyébként a Young and Partners, Kuna Tibor cége. Kuna a Fidesz ifjúsági szervezetének volt vezetője, Szijjártó Péter jó barátja – teszik hozzá.

A Sziget Fesztivál szervezői az Indexnek elmondták, hogy nettó 5,4 milliárd forint volt a 2016-os Sziget teljes költségvetése, beleértve a sztárfellépőket (utazással és szállással), egyéb programokat, technikát, hazai és külföldi reklámot, biztonságot, beléptetést és minden egyebet. Vagyis egy csomó olyan dolgot, amire a vb-n külön költenek: a kormánykedvenc Valton például egymilliárdért őrzi a vizes vb-t. Bár a vizes világbajnokság időtartama lényegesen hosszabb, mint a Szigeté, a 2016-os Sziget Fesztivál 496 ezer vendéget vonzott, míg a 2017-es vizes vb-n 350 ezerben reménykednek.

Újabb 1,3 milliárd forintot írhatunk a vizes világbajnokság költségvetéséhez, ebből 1 milliárd forint vegytiszta drágulás. Az uniós közbeszerzési értesítő tájékoztatása szerint a Batthyány térnél megtartandó óriástoronyugrás versenyszámhoz épülő óriástoronyra egy új szerződés keretében még 1 013 333 033 forintot kell rákölteni – írja az Index. A közbeszerzés nyertese mindkét esetben a West Hungária Bau Kft. volt, mely Tiborcz István – a miniszterelnök veje – üzlettársának a cége. A torony eredetileg 1,3 milliárd forintra becsült költsége most 3 milliárdnál tart, és teljes költsége még ennél is magasabb, mivel a tervezésére, illetve a projektmenedzsment/műszaki ellenőri feladatokra is kötöttek még egy-egy szerződést – teszi hozzá a portál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.