Ettől az egy hozzávalótól lesz a tökéletes, krémes a rántotta

A rántotta az egyik legegyszerűbb reggeli, mégis gyakran csalódunk az eredményben: vagy túl száraz vagy gumis lesz. Van azonban egy apró, de zseniális trükk, amivel mindig selymes, krémes tojásételt készíthetünk. A titok nem más, mint egy kanálnyi egy olyan alapanyagból, ami minden hűtőben megtalálható, ettől lesz a rántotta tökéletesen lágy és ízes lesz, pont úgy, ahogy a legjobb reggelizőkben készítik.

2025. 11. 03. 14:25
A tökéletes, krémes rántotta titka egyetlen hozzávalóban rejlik – ami valószínűleg már ott lapul a hűtőnkben! Fotó: Colin Hui Forrás: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rántotta az egyik legegyszerűbb reggeli, mégis sokan küzdünk vele: vagy túl száraz vagy túl gumis lesz. Van azonban egy egyszerű trükk, amivel garantáltan krémes és puha rántottát készíthetünk. A titok? Egy kanál tejföl vagy tejszín, ami teljesen megváltoztatja a végeredményt!

Fedezd fel a tökéletes, krémes rántotta titkát! Egy kanál tejföl vagy tejszín, és a reggelid soha többé nem lesz száraz vagy gumis
Fedezd fel a tökéletes, krémes rántotta titkát! Egy kanál tejföl vagy tejszín, és a reggelid soha többé nem lesz száraz vagy gumis/ Fotó: siamionau pavel / Shutterstock

Miért működik?

A tejföl vagy tejszín hozzáadása lassítja a tojás alvadását, így krémesebb textúrát kapunk. A tejzsír megakadályozza, hogy a tojásfehérje túl gyorsan megdermedjen, így a rántotta puha és selymes marad, nem pedig gumis vagy száraz. Ez a módszer azok körében lesz igazán népszerű, akik alapból túl száraznak tartják a rántottát, a tejtermékek természetes krémessége tökéletesen kiegészíti a tojás ízét és állagát.

Hogyan készítsük?

  • Verjük fel a tojást: 2-3 tojáshoz adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt vagy tejszínt, egy csipet sót és borsot. Fontos, hogy alaposan keverjük el, amíg egynemű keveréket nem kapunk.
  • Lassan süssük: közepes lángon, kevés vajon süssük a keveréket. Ne siessük el! Az alacsonyabb hőmérséklet a kulcs a krémes állaghoz. Ha túl forró a serpenyő, a tojás gyorsan megdermed és száraz lesz.
  • Kevergessük: fakanállal vagy szilikonlapáttal folyamatosan, de óvatosan kevergessük. Nagy, lassú mozdulatokkal dolgozzunk.
  • Ne süssük túl: akkor tökéletes, amikor még kicsit folyós, de már nem nyers.

A kulcs a tapadásmentes serpenyő

Használjunk jó minőségű tapadásmentes serpenyőt, ami egyenletesen vezeti a hőt. A serpenyő mérete is számít: 2-3 tojáshoz egy 20-22 cm-es serpenyő ideális. Ha túl nagy serpenyőt használunk, a tojás vékony rétegben szétterül és gyorsan kiszárad.

Extra tippek rántottakészítéshez:

  • Friss fűszerekkel (snidling, petrezselyem) még finomabb.
  • Sajttal, gombával vagy paradicsommal variálhatjuk.
  • Hideg tojást használjunk, lassabban sül, krémesebb lesz!

Tálalási javaslatok

A krémes rántotta pirítóssal, friss bagellel vagy croissant-nal tálalva igazi hétvégi csemege. Avokádóval, pirított paradicsommal vagy friss salátával kiegészítve teljes értékű, tápláló reggeli lesz belőle. Egy csipet durvára őrölt fekete bors és friss snidling a tetején a tökéletes befejezés!

Forrás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.