Holnaptól hatalmas ragyogása lesz az egyik óriásbolygónak, figyelje majd az eget!

Különösen fényesen ragyog majd a Jupiter az éjszakai égbolton péntektől, az óriásbolygó ugyanis ekkor kerül oppozícióba, azaz a Nappal való szembenállásba.

Forrás: MTI2023. 11. 02. 11:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Este a keleti égbolton mindenki megcsodálhatja az igéző fényességű, tündöklő Jupitert, ami éjfél előtti delelésekor már egészen magasan ragyog majd az égen – adta hírül a Svábhegyi Csillagvizsgáló. Rámutattak: 

ez a jelenség most azért is különleges, mert a bolygó 12 éves keringése során 2023 januárjában került a legközelebb a Naphoz.

A földpályán kívül keringő bolygóknak van egy kitüntetett helyzete, amit a Nappal való szembenállásnak vagy oppozíciónak neveznek. Oppozíció során a Földről nézve a bolygó pontosan a Nappal ellentétes oldalon van, tehát a Föld a Nap és a bolygó közé kerül. Ilyenkor van a bolygó a legközelebb a Földhöz, ezért ekkor látszik a legnagyobbnak és legfényesebbnek – írták a közleményben.

A Jupiter (Fotó: Pexels)

A Jupitert nehéz eltéveszteni: az esti keleti égbolt legfényesebb égitestje (ha a Hold éppen nem látszik), egészen addig uralja az eget, amíg hajnalban felkel a Vénusz. Jelenleg a Kos csillagképben tartózkodik, majdnem a Cet határán. Ez a fényesség legalább Mikulásig tartja majd magát.

A Jupiter egészen január végéig lesz megfigyelhető a delelési magasságán. Ezt követően egyre hamarabb nyugszik majd, míg április elején végül el nem tűnik a Nap fényében.

A Jupiter szabad szemmel is látványos lesz, azonban igazán távcsőben tárja fel szépségeit. Már egy kisebb kézi távcsővel is megfigyelhető lesz négy legnagyobb holdja, az Io, Europa, Ganymedes és a Callisto.

A jelenséget az ország több pontján is megfigyelhetik a látogatók a csillagvizsgálókban. Budapesten, a Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársai novemberben és decemberben is bemutatókkal várják a látogatókat. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.