Vona Gábor tanúskodik KGBéla perében

Ma, csütörtökön a Jobbik két korábbi vezetőjét hallgatja ki tanúként a bíróság Kovács Béla, a párt egykori tagjának, EP-képviselőjének büntetőperében. A politikusokat várhatóan az unió kárára elkövetett költségvetési csalás vádja kapcsán nyilatkoztatja a bíró.

2019. 02. 14. 6:30
Kovács Béla; Vona Gábor
Kérdés, mit tud az EP-képviselő ügyéről az exelnök Fotó: MTI/Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanúként hallgatja ki ma a tervek szerint a Budapest Környéki Törvényszék Vona Gábort, a Jobbik volt elnökét, valamint az egykori pártalapítót és volt alelnököt, Szávay Istvánt az unió intézményei elleni kémkedéssel és az EU kárára elkövetett költségvetési csalással vádolt Kovács Béla büntetőperében.

Kovács védője, Bólyai János szerint a két volt pártvezetőt várhatóan a költségvetési csalás vádjával kapcsolatban nyilatkoztatja a bíró. A vádbeli időszakban Vona Gábor a Jobbik elnöke, Szávay István a párt országos alelnöke volt, és ismerhetik a gyakornokok alkalmazásának körülményeit.

Kérdés, mit tud az EP-képviselő ügyéről az exelnök
Fotó: MTI/Beliczay László

(Vona tavaly, az országgyűlési választások elvesztése után mondott le elnöki posztjáról, de a párt tagja maradt. Szávay csak január 31-én adta vissza mandátumát, miután november 28-án a Hír TV birtokába került hangfelvétel szerint arról beszélt, hogy egy szórakozóhelyen leütött egy zsidó nőt, aki beszólt neki.)

A költségvetési csalás vádjának lényege, hogy az EP-képviselő három gyakornokot foglalkoztatott úgy, hogy azok meg sem fordultak Brüsszelben, evvel összesen több mint 21 ezer euró – valamivel több mint hatmillió forint – vagyoni hátrányt okozva.

Kovács Béla a Magyar Nemzetnek elmondta: nem csupán Brüsszelben, hanem Beregszászon és Szatmárnémetiben is volt irodája, és ott is munkát végzett. Így a három gyakornok nemcsak Brüsszelben, illetve Strasbourgban, hanem ezeken a helyeken is járt, és nem tartózkodott folyamatosan Brüsszelben.

Kovács elismeri, hogy egyértelműen adminisztratív hiba történt a részéről. A gyakornoki szerződések formanyomtatványán elfelejtette bejelölni a gyakornokok beregszászi, illetve szatmárnémeti munkavégzését.

Az OLAF-vizsgálat nyomán egyébként az EP akkori elnöke megrovásban részesítette, és Kovács azóta vissza is fizette az EP-költségvetésbe a vád szerint okozott kárt.

Kovács Béla ma sem vesz részt ügye tárgyalásán, mivel Strasbourgban plenáris ülést tart az Európai Parlament. Vona Gábor pedig nem kívánta kommentálni, hogy ma tanúként hallgatják ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.