Életet menthet az ingyen letölthető mobilalkalmazás

Egy gombnyomás elég lesz ahhoz, hogy miközben segélyhívást indítunk, a mentők megkapják a segítségnyújtást megkönnyítő adatainkat, például azt, hogy milyen betegségünk van vagy szedünk-e valamilyen gyógyszert. Mindez az ősztől életbe lépő, ingyenes ÉletMentő alkalmazással válik lehetővé, amellyel pillanatok alatt azt is megtudhatjuk, hol található a hozzánk legközelebbi gyógyszertár vagy ügyelet.

Szilágyi Anna
2019. 04. 04. 6:34
null
Csató Gábor: Az eszköz az elsősegélynyújtáshoz is paraktikus segítséget tud nyújtani Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mentőhívást is megkönnyítő, számos hasznos egészségügyi információt és szolgáltatást tartalmazó mobilalkalmazást vezet be az Országos Mentőszolgálat – számolt be lapunknak a főigazgató. Csató Gábor elmondta, a rendszer Csehországban, Ausztriában és Szlovákiában már működik, most a magyar sajátosságokhoz igazítva fejlesztik.

Az ÉletMentő App nevű alkalmazás egyik része a saját profilunk, ahol előre megadhatjuk fontos adatainkat – például gyógyszerérzékenység, ismert betegség, kezelés, legközelebbi hozzátartozó – és így a segélyhívással egy időben ezek megjelennek a mentésirányítóknál. Mindezek a betegadatok az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben is helyet kaptak, a tervek szerint a jövőben összekapcsolják vele az alkalmazást.

Az applikációnak az is előnye, hogy a GPS-en keresztül az eddigieknél sokkal pontosabb helymeghatározást küld el a mentőknek, ami nagy időnyereség olyan esetekben, ha a segítséget kérő nem tudja, éppen hol van – fejtette ki Csató Gábor.

– Ezzel együtt azt is elküldi a központba, hogy hány százalékon van a telefon töltöttsége, így a mentők tudni fogják, hogy ha lemerült, akkor ne hívják hiába a bajbajutottat. Ha országhatáron túl tartózkodunk, akkor is tudunk segítséget kérni, hiszen az alkalmazás automatikusan abba a központba irányít, amelynek a vonzáskörzetében vagyunk – sorolta.

Az ingyenes alkalmazás ahhoz is hasznos segítséget nyújt, hogy letöltője gyorsan megtalálhatja a legközelebbi sürgősségi osztályt, háziorvosi ügyeletet, gyógyszertárat vagy fogorvosi rendelőt. – Mindezek nyilvántartásában és frissítésében az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól kapunk majd segítséget – fűzte hozzá.

Csató Gábor: Az eszköz az elsősegélynyújtáshoz is paraktikus segítséget tud nyújtani
Fotó: Mirkó István

Az alkalmazást használók akár az elsősegélynyújtáshoz is praktikus segítséget kaphatnak, miközben a térkép megmutatja a legközelebbi félautomata defibrillátort. Van egy külön fül az újraélesztés mellett az egyéb helyzeteknek, ahol elsősegélyt nyújthatunk egymásnak. – Rövid információcsomagot kaphatunk arról, mit kell tenni, ha például eszméletlen a beteg, félrenyelt, megégette magát vagy mérgezést kapott – magyarázta Csató Gábor. – Mindezzel igyekszünk formálni a felelős társadalmat és segíteni abban, hogy az emberek tudják, mit kell tenni, hova kell menni, és csak akkor hívjanak mentőt, ha arra valóban szükség van.

Az applikáció magyarországi fejlesztését, illetve egyéves működtetését a Vodafone Magyarország Alapítvány finanszírozza. A tervek szerint nyár végére a fejlesztések befejeződnek, és ősztől már élesben használhatja mindenki az akár életmentő segítséget nyújtó alkalmazást.

– Csehországban már mintegy nyolcszázezren letöltötték az applikációt, bízunk abban, hogy nálunk is hamar elterjed, már csak azért is, mert nem igényel annyi felhasználói tudást, képességet sem, mint a Szív City – közösségi újraélesztést segítő – applikációnk, amelyet eddig húszezren használnak – adott egy rövid számvetést Csató Gábor. – Reményeink szerint a következő két évben száz-kétszázezer között lesz a letöltések száma, és a segélyhívások egy része már az ÉletMentő Appon keresztül érkezhet. Mindenkinek az az érdeke, hogy minél gyorsabban minél több releváns információ legyen a mentőknél – összegezte a főigazgató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.