Felemás ellenzéki együttműködés

Még a május 26-i EP-választásig meg akar állapodni a közös polgármesterjelöltekről az ellenzék. Az egyeztetések Budapesten egészen jól haladnak, igaz, itt a Jobbik nem részese az együttműködésnek, az LMP és a Momentum pedig még kivár. Néhány vidéki városban ugyan megvalósult a teljes ellenzéki összeborulás, a legtöbb helyen viszont az alkalmas jelöltek hiánya hátráltatja a megállapodásokat.

Bákonyi Ádám
2019. 04. 01. 5:50
Budapesten korlátozott összefogás jöhet létre, amiből kimarad a Jobbik. Az LMP még nem döntött Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2014-es önsorsrontó koordinációs kísérletekhez képest most sikeresebbnek tűnik az ellenzéki összefogás az önkormányzati választásokra, az összkép viszont még így is felemás.

Gyurcsány Ferenc egy napokban tartott háttérbeszélgetésen közölte, hogy már a május 26-i európai parlamenti választásig megállapodás születhet a közös polgármesterjelöltek többségéről.

A DK elnökének elmondása szerint Budapesten a 23 kerület közül már 16-18-ban megegyeztek, és a megyei jogú városok többségében is lezárultak a tárgyalások.

Budapesten korlátozott összefogás jöhet létre, amiből kimarad a Jobbik. Az LMP még nem döntött
Fotó: Kurucz Árpád

Az MSZP elnökségében a Magyar Nemzetnek megerősítették a Gyurcsány által közölteket, legalábbis ami a fővárost illeti. Forrásaink szerint a kerületek többségében valóban megállapodtak a közös polgármesterjelöltekről, ám szavaikból kiderült, hogy az együttműködés messze nem teljes.

A fővárosban az MSZP, a DK és a Párbeszéd eleve nem is akart a Jobbikkal közösködni, az LMP és a Momentum pedig még nem döntött, hogy csatlakozik-e az alkukhoz.

A Népszava információja szerint az LMP egyébként négy-öt fővárosi kerületben szeretné kiválasztani a közös ellenzéki polgármesterjelöltet, ez az elvárás a „nehezen nyerhető” városrészeket, pél­dául Újpestet is tartalmazza. Utóbbi kerületben éppen a napokban lépett vissza a polgármesterjelöltségtől – családi okokra hivatkozva – Szalma Botond, így az ellenzék újra keresi az alkalmasnak tűnő személyt.

A megyei jogú városokról szólva az MSZP elnökségében erősen árnyalták Gyurcsány Ferenc helyzetértékelését. Forrásaink szerint a 23 érintett helyből jelenleg körülbelül tízben van megállapodás vagy ehhez közeli állapot.

A nehézséget azonban nem a pártok közötti kompromisszumkészség hiánya okozza, hanem az, hogy nehéz megfelelő polgármesterjelöltet találni.

Az Alföldön, Győr-Sopronban, illetve olyan fideszes fellegvárakban, mint például Debrecen, szinte reménytelelen a győzelem – ismerték el forrásaink, akik a megyei jogú városok esetében nem zárták ki a Jobbikkal való együttműködést.

Igaz – mint egyikük fogalmazott –, ez leginkább azt jelenti, hogy a baloldali ellenzéki pártok elfogadják, ha a Jobbik az ő jelöltjüket támogatja. Ennek ellentmond viszont, hogy Egerben már létrejött a teljes ellenzéki együttműködés, ahol a jobbikos Mirkóczki Ádám indul egyedül a Fidesz jelöltje ellen, ráadásul nem saját vagy más párt, hanem egy civil szervezet, az Egységben a Városért Egyesület színeiben.

Hasonló összeborulás valósult meg Szombathelyen, ahol az Éljen Szombathely! Egyesület színeiben a szocialista Nemény András mögött sorakozott fel valamennyi balliberális párt, a Jobbik pedig kívülről támogatja a szövetséget azzal, hogy nem indul külön.

Komlón egy civil szervezet színeiben induló Ferenczy Tamás, a Baranya megyei iparkamara helyi szervezetének vezetője mögé állt be a Jobbiktól Gyurcsány Ferencékig mindenki.

Az, hogy pártlogóikat elhagyva, egy civil szervezet mögé „bújva” fog össze az ellenzék vidéken, már bejáratott módszernek tűnik. Szocialista elnökségi forrásaink szerint Budapesten viszont várhatóan feltüntetik majd a polgármesterjelölteket támogató pártokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.