Ferenc pápa: Közelebb kell kerülnünk az elesettekhez

Sikeres a digitális bíróságság

Munkatársunktól
2019. 04. 20. 15:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyszerű emberek, a szegények, az elnyomottak, a börtönben lévők tömegéhez való közelebb kerülésre hívta fel az egyház figyelmét Ferenc pápa csütörtökön, a krizmaszentelő misén.

A Szent Péter-bazilikában bemutatott istentiszteleten mondott homíliájában az egyházfő kijelentette, a rászorulókhoz való közelség határozza meg az egyház „lelkét és képét”. Ferenc pápa, párhuzamba állítva az emberek tömegével érintkező Jézus tanítását a mai egyház küldetésével, azt mondta, Jézus sohasem veszítette el közvetlen kapcsolatát az emberekkel.

Az egyházfő az ideológiai gyarmatosítás ellen is szót emelt
Fotó: Reuters

– A „tömeg” kifejezés nem becsmérlő vagy lekicsinylő, még akkor sem, ha ma többnyire névtelen, megkülönböztethetetlen tömböt jelent – hangsúlyozta a pápa, aki rámutatott, az emberiség tömegét ma is az evangéliumban idézett szegények, világtalanok, elnyomottak, bebörtönözöttek alkotják. Ferenc pápa értelmezése szerint korunkban azok is világtalannak számítanak, akiknek „látása fényét nap mint nap elrabolja a világot érdekből elárasztó banális képtömeg”.

– Elnyomottak lehetnek emberek, családok és egész népek is, akiket, amelyeket kihagynak a játszmákból, kizárnak, feleslegesnek tartanak, a történelem peremére szorítanak – fogalmazott az egyházfő, aki bebörtönzötteknek nevezte azokat a városokat is, amelyeket szerinte ma nem fegyverrel vesznek be, hanem „az ideológiai gyarmatosítás kifinomult eszközeivel”.

Kijelentette: „Csakis saját kultúránk, amelyet őseink munkája és művészete alakított ki, szabadíthatja fel városainkat a rabszolgaság új formáiból.” Paptársai­hoz szólva pedig azt mondta, nem szabad tartani attól, hogy az egyházat a szegényekkel azonosítják. – Mi a szegénységet képviseljük – jelentette ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.