időjárás 15°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Mozgósít a Helsinki Bizottság

Magyar Nemzet
2019.04.10. 05:55
Mozgósít a Helsinki Bizottság

Befolyásolhatják a hazai EP-választás eredményét a Magyarországon élő uniós állampolgárok, akiket most a Soros György támogatását élvező, a magyar kormányt szinte minden létező fórumon támadó Magyar Helsinki Bizottság arra buzdít a közösségi oldalán, hogy vegyenek részt a közelgő voksoláson, és szavazatukkal támogassák a magyar pártok valamelyikét.

Magyarországon élő külföldiek mozgósításával szállt be az európai parlamenti (EP) választás kampányába a Magyar Helsinki Bizottság. A Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózatának bőkezű támogatását élvező szervezet közösségi oldalán buzdítja regisztrációra és voksolásra a hazánkban lakóhellyel rendelkező nem magyar állampolgárokat.

Erre az Európai Unió működéséről szóló szerződés ad lehetőséget. Az ugyanis kimondja: „minden uniós polgár, akinek a lakóhelye olyan tagállamban van, amelynek nem állampolgára, a lakóhelye szerinti tagállamban az európai parlamenti választásokon választójoggal rendelkezik és választható ugyanolyan feltételekkel, mint az adott tagállam állampolgárai.”

Francia állampolgár szavaz Budapesten a 2014-es EP-választáson. Idén mintegy
százezer hazánkban tartózkodó uniós polgár voksolhat
Fotó: MTI/Soós Lajos

Vagyis például egy a nyugati médiumok, a Helsinki-féle jogvédők és az ellenzéki politikusok által befolyásolt Magyarországon élő német, holland vagy francia állampolgár megteheti, hogy részt vesz a választáson, és szavazatát akár a Dobrev Klára vezette DK-s listára adja.

Különös jelentőséget ad mindennek, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly több mint százezer euró­pai polgár tartózkodott az országban.

S jóllehet nincs mind a 104 ezer külföldinek magyarországi lakóhelye, urnákhoz járulásukkal komolyan befolyásolhatják a választás kimenetelét. A DK-s példánál maradva, a Gyurcsány-párt öt éve valamivel több mint ötvenezer szavazattal előzte meg az Együtt–Párbeszéd-szövetséget, és ez elég volt ahhoz, hogy ne egy, hanem két képviselőt küldhessenek Brüsszelbe.

A Helsinki Bizottság választásra ösztönző, a választási regisztrációhoz segítséget nyújtó plakátjáról nem derül ki, hogy milyen pénzből finanszírozták az elkészítését.

Nem lenne meglepő ugyanakkor, ha a Soros alapítványa által folyósított támogatásból, esetleg brüsszeli forrásból jutott volna rá. Érdemes felidézni, hogy hivatalos dokumentumok szerint Soros György 6,16 millió dollárt költött a 2014-es EP-választásokra.

A Nyílt Társadalom Alapítványok európai központjából (OSIFE) kiszivárgott jelentések szerint öt országot kezeltek kiemelten: Franciaországot, ahol 28, Magyarországot, ahol 34, Görögországot, ahol 26, Olaszországot, ahol 31, és Hollandiát, ahol 29 szervezetet szponzoráltak. A kifizetések 77 százalékát kifejezetten a 2014-es választások kiemelt támogatására fordították.