Bekeményít a Pedagógusok Szakszervezete

Csókás Adrienn
2019. 06. 13. 13:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősebb nyomásgyakorlásra készül a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a következő tanévtől. Szabó Zsuzsa, az érdekképviselet elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: végső esetben akár országos, többnapos munkabeszüntetés is elképzelhető az iskolákban, mert a kormánnyal való egyeztetések nem haladnak megfelelő ütemben.

– Az elmúlt egy évben a tárgyalóasztal mellett próbáltunk egyezségre jutni, de sem a jövő évi költségvetési javaslatban, sem a köznevelési törvény módosításának tervezetében nem látjuk azokat a tételeket, amelyek a követeléseinkhez kapcsolódnak, mostantól ezért más módszereket és eszközöket fogunk használni – hangsúlyozta Szabó Zsuzsa. Ismert, a PSZ szeptemberi béremelést, minimálbérhez kötött vetítési alapot, a pedagógusok óraszámának és túlterheltségének csökkentését, valamint kiszámítható jogalkotást követel.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke kiemelte: a pedagógus szakokra több mint kilencezren jelentkeztek, a képzéseket azonban csak 6324 fiatal végezte el, a tényleges pályára lépést lehetővé tevő minősítő vizsgára pedig még kevesebben, mindössze 2700-an jelentkeztek, vagyis több ezer főt elveszít a rendszer már a munkába állás előtt. – Évente átlagosan 4500 pedagógus fog nyugdíjba vonulni a következő években, és ezzel szemben 2700-an jönnek be a rendszerbe, ez tarthatatlan – jegyezte meg Totyik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.