Látványosan javul majd a falvakban az orvosi alapellátás színvonala

Csaknem ezer EKG-készüléket és több mint háromszáz defibrillátort vásárolhatnak egyebek mellett a kistelepülési önkormányzatok, önkormányzati társulások a Magyar falu program orvosieszköz-beszerzésre kiírt pályázatán — tudta meg lapunk Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztostól. Kiderült az is, hogy a programban 182 rendelőt újítanak fel és négy újat építenek.

2019. 07. 29. 5:55
null
A korszerű műszerek mellett jut pénz az épületek felújítására is Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen több mint 25 ezer darab orvosi eszköz beszerzésére nyertek csaknem kétmilliárd forint támogatást a pályázatot benyújtó önkormányzatok és önkormányzati társulások a Magyar falu programban, a segítség összesen 778 kistelepülést érint – közölte lapunk megkeresésére a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár korábban arról számolt be, hogy a pályázaton, amelyen ötmillió forintig lehetett támogatáshoz jutni, csaknem minden jelentkező nyert, a rendelkezésre álló keret szinte teljesen elégnek bizonyult.

– Az orvosi eszközök beszerzésére kiírt pályázaton a legtöbben bútorzat vásárlására nyertek támogatást, az önkormányzatok, illetve önkormányzati társulások összesen 3818 bútort szerezhetnek be több mint 253 millió forint értékben. Emellett, szorosan az orvosi ellátáshoz kapcsolódva, további 1161 bútorzat, így például többek között műszer- és kötszerszekrény, vizsgálóasztal, műszerasztal vagy mérlegasztal beszerzésére több mint 87 millió forintot ítéltünk oda a pályázóknak – emelte ki a kormánybiztos.

Az összesítésből kiderült az is, hogy népszerű volt a hordozható EKG-készülék is, amelyből csaknem ezret szerezhetnek be a nyertes pályázók 135 millió forint értékben, de emellett az önkormányzatok és önkormányzati társulások több száz fogászati tükröt, fonendoszkópot, lélegeztetőballont, személymérleget, vérnyomásmérőt vagy éppen vesetálat vásárolhatnak a támogatásból. Az elnyert összegeket figyelembe véve jelentős támogatást, összesen 181,5 millió forintot ítéltek oda defibrillátorok beszerzésére, míg a pályázók 157 millió forintból 911 darab számítógépet vehetnek nyomtatóval és internet-hozzáféréssel. Általánosságban elmondható, hogy az önkormányzatok és önkormányzati társulások összesen csaknem százötvenféle eszköz beszerzésére nyertek el támogatást.

Még az orvosieszköz-beszerzésnél is népszerűbb volt a rendelők felújítására és építésre kiírt pályázat, amelynek köszönhetően az ötezer fő alatti településeken 186 ingatlan épülhet vagy újulhat meg, összesen négymilliárd forintból. Még így is a jelentkezőknek csak mintegy fele juthat támogatáshoz, éppen ezért Gyopáros Alpár ígéretet tett arra, hogy jövőre újra kiírják ezt a programot. Ami az idei pályázatot illeti, az elnyert támogatásoknak köszönhetően csaknem 1,4 mil­liárd forintból 81 olyan rendelő újulhat meg, ahol kizárólag háziorvosi ellátás működik. A nyertes önkormányzatok, illetve önkormányzati társulások 53 olyan rendelőt újíthatnak fel, ahol a háziorvos mellett fogorvos, gyermekorvos vagy védőnő dolgozik, erre az érintetteknek csaknem egymilliárd forintot ítéltek oda.

A korszerű műszerek mellett jut pénz az épületek felújítására is
Fotó: Mirkó István

További negyven olyan kistelepülési rendelőt is rendbe hozhatnak, ahol a háziorvosin kívül még két ellátás működik, erre a pályázók több mint 940 millió forintot nyertek el. Van hat olyan rendelő is, ahol háziorvos, fogorvos, gyermekorvos és védőnő is dolgozik, ezek felújítására több mint 127 millió forintot kapnak az önkormányzatok és önkormányzati társulások. Épül továbbá négy új rendelő is, összesen több mint 185 millió forintból. A rendelőépítéssel és -felújítással kapcsolatban eszközök és bútorok beszerzésére is nyerhettek támogatást, összesen csaknem 280 millió forintot a pályázók. Az orvosi alapellátás színvonalának emelését szolgáló pályázatok célja az volt, hogy a kistelepülések egészségügyi ellátottsága növekedjen, így mihamarabb megközelítse a kisvárosokét. Ezt tovább erősíti a folyamatosan pályázható orvosi szolgálati lakás vagy ház építésére vonatkozó pályázat, amelynek célja az orvosok vidéki munkavégzésének vonzóbbá tétele.

Mint ismert, a Magyar falu programban február vége óta hat pályázati kiírás jelent meg. Az első két pályázaton – amelyek segítségével egyházi és önkormányzati közösségi tereket fejleszthetnek a falvak – csaknem ezer kistelepülés nyert összesen 13 mil­liárd forintnyi támogatást. Ezeket követte az egészségügyi ellátás fejlesztését célzó további három kiírás: orvosi szolgálati házak építésére, orvosi rendelők fejlesztésére, építésére, továbbá orvosi rendelők eszközállományának megújítására. Fut még egy hatodik pályázat is, augusztusi beadási határidővel, amelyben óvodák építésére, fejlesztésére, a férőhelyek bővítésére igényelhetnek támogatást a kistelepülések a rendelkezésre álló ötmilliárd forintos keretből.

Gyopáros Alpár jelezte: hamarosan újabb felhívásokat tesznek közzé. A politikus kiemelte, a program indulásakor tettek egy ígéretet, hogy gyors lesz a pályázatok lebonyolítása és a nyertesek hamar forráshoz jutnak, hiszen az építőipari árak folyamatosan emelkednek. – Cél, hogy minél előbb forráshoz jussanak a nyertesek a terveik megvalósításához. A vállalást, miszerint a beadási határidőtől számítva 60 napon belül eredményt hirdetünk, eddig tudtuk tartani – hangsúlyozta. A kormánybiztos lapunknak elmondta, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy óriási érdeklődés kíséri a pályázatokat.

– A százszázalékos intenzitású támogatások pedig segítenek abban, hogy a kistelepüléseken lakók életkörülményei tovább javuljanak – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.