A választáson eleshetnek az ellenzék utolsó bástyái

Ha a balliberális pártok az őszi önkormányzati választáson elbuknak azokon a településeken, ahol jelenleg még ők adják a polgármestert, akkor elveszítik az utolsó olyan központjaikat is, ahol a politikusaik, szakértőik vidéken összpontosulnak. Jellemzően úgy próbálnak túlélni, hogy civil szervezetek színeiben igyekeznek megtartani a polgármesteri székeket.

2019. 08. 01. 6:14
Janiczak Dávid
Janiczak Dávid 2014-ben még a Jobbik támogatásával nyerte el a polgármesteri tisztséget Fotó: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel egy tucat olyan nagyobb magyarországi település van, amelynek élén jelenleg ellenzéki polgármester áll, többségük újraindul az októberi önkormányzati választáson, és bízik abban, hogy a teljes balliberális oldal támogatja majd. E logika mentén építgethette hátországát Janiczak Dávid, Ózd első embere is, aki már hónapokkal ezelőtt utalásokat tett arra: korántsem biztos, hogy jobbikos jelöltként méreti meg magát. Mára eldőlt, a különböző botrányairól elhíresült politikus az Ózdiakért és Ózdért Egyesület színeiben indul majd, de bármennyire is szerette volna, a teljes balliberális oldal nem fogja támogatni. A DK elnöksége ugyanis úgy határozott, nem adja nevét a polgármester jelöléséhez a széles körben köztudott korábbi neonáci megnyilvánulásai miatt.

Janiczak Dávid 2014-ben még a Jobbik támogatásával nyerte el a polgármesteri tisztséget
Fotó: MTI/Vajda János

Nincs könnyű helyzetben Dobó Zoltán, Tapolca jobbikos polgármestere sem, aki szintén nem a pártja színeiben, hanem az Egységben Tapolczáért Egyesület jelöltjeként méreti meg magát a választáson. A politikus mögött egyelőre felsorakoztak ugyan a balliberális pártok, de úgy tűnik, az ellenzéki oldalon is lesznek kihívói. Elindul várha­tóan a helyi polgármester-választáson Lévai József is, aki 2014-ben az MSZP listájáról jutott be a helyi testületbe, ám amikor Dobó Zoltán alpolgármestere lett, a szocialisták kizárták a soraikból.

Törökszentmiklóson a szintén jobbikos Markót Imre a polgármester, de az ő újraindulását még nem jelentették be. Az viszont biztos, hogy a Mi hazánknak helyben lesz polgármesterjelöltje, ami nem jön jól a balliberális oldalnak, hiszen a párt a május 26-i európai parlamenti választáson 14,96 százalékot ért el a városban, és ezzel a legerősebb ellenzéki erő lett ott. A Fidesz–KDNP Ózdon Eke István vállalkozót, Tapolcán Bognár Róbert gazdasági mérnököt, agrárszakértőt, míg Törökszentmiklóson Budai Ferencet, a Székács Elemér Szakközépiskola és Kollégium igazgatóját indítja.

Gyöngyösön jelenleg a 2014-ben a DK–MSZP–Együtt színeiben győztes, de a MSZP-ből időközben kilépett ­Hiesz György a polgármester. A politikus már bejelentette, októberben újraindul a tisztségért, akkor is, ha egy támogató szervezet sem lesz mögötte. Aztán a Változást Akarunk Gyöngyösön Egyesület közölte, hogy közös ellenzéki polgármesterjelöltként indítaná az LMP tagját, Lukács Zoltánt. A párt viszont nem jelezte, hogy ő lenne a hivatalos jelöltjük, ahogy a helyi MSZP, a DK és a Jobbik sem állt be még mögé. S hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, a Jobbik helyi szervezete is úgy döntött saját polgármesterjelöltjük lesz, aki a jelenlegi alpolgármester, ugyanakkor állítják: készek változtatni a döntésükön, de csak akkor, ha egy civil lesz a közös jelölt.

A szintén baloldali vezetésű Oroszlányban az ellenzék közösen indítja a jelenlegi polgármestert, Lazók Zoltánt, míg Szentesen a mostani baloldali városvezető, Szirbik Imre visszavonul, a balliberális ellenzék pedig Szabó Zoltán (Jövőnk Szentes Egyesület) mögött sorakozik fel. Nem ő lesz azonban az egyetlen ellenzéki jelölt helyben, mert a Mi Hazánk Mozgalom is indul a választáson. Ajkán a ciklusok óta MSZP színekben győztes Schwartz Béla ezúttal nem vállalja nyíltan a szocialisták logóját, és most a Közösen Ajkáért Egyesület égisze alatt indul az ellenzék támogatásával.

A kormánypártok Gyöngyösön Klausmann Viktor televíziós műsorvezetőt, Oroszlányban Molnár István egykori bányászt, Szentesen Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértőt, míg Ajkán Baráth Gábort, a Veszprém és Vas megyei Vöröskereszt igazgatóját támogatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.