A szaktárca sem követelne nyelvvizsgát

Egyre valószínűbb, hogy elhalasztják a felsőoktatási felvételi 2020-as szigorítását, a szakmai javaslatok alapján ugyanis most már az ITM is hajlik a követelmények enyhítésére.

Csókás Adrienn
2019. 11. 06. 11:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre valószínűbb, hogy elhalasztják a felsőoktatási felvételi 2020-as szigorítását, a szakmai javaslatok alapján ugyanis most már az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) is hajlik a követelmények enyhítésére. Schanda Tamás, a tárca parlamenti államtitkára tegnap a XXI. Országos Közoktatási Szakértői Konferencián közölte: a HÖOK-kal és más szervezettekkel való egyeztetés után az ITM azt javasolja a kormánynak, hogy a kötelező nyelvvizsga-követelmény kerüljön ki a felsőoktatási felvételi elvárások közül.

Az erről szóló előterjesztést ma nyújtják be a kormánynak. – Meghallgatva a fiatalok, a roma szakkollégisták és a nyelvtanárok véleményét, de továbbra is elköteleződve a versenyképes felsőoktatás iránt, a korábbi döntés felülvizsgálatára teszünk javaslatot – fogalmazott az államtitkár. Korábban egyébként már az Emberi Erőforrások Minisztériuma is a kormány elé vitte a szigorítás elhalasztását, ám akkor végül levették napirendről a kérdést.

Szó volt arról is, hogy csak egyes képzéseken lenne indokolt haladékot adni a felvételizőknek, de úgy tudjuk, most ennél is többről van szó. A mostani javaslat arról szól, hogy egyáltalán ne legyen felvételi követelmény a B2 szintű nyelvvizsga addig, amíg az új Nemzeti alaptanterv nem biztosítja, hogy a köznevelés erre fel tudja készíteni a tanulókat. Jelenleg ugyanis csak az alapfokú, B1-es szintre kell eljuttatni a diákokat a 12. évfolyam végére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.