Farhud: Kérem, ne fejezzenek le!

Tagadja, hogy az Iszlám Állam kivégzőosztagának parancsnokaként vett részt 2015-ben vérengzésekben Szíriában Hasszán Farhud, akinek pere szerdán kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. A vádlott azt kérte Mikó Gergely bírótól, hogy ne fejezzék le. Levetítették azt a videót is, amelyen látható, hogy a halálosztag egyik tagja levágja egy ember fejét, s lobogtatja, miközben Allah nevében üvöltözik. Ez a személy a vád szerint Farhud.

2019. 11. 14. 6:10
null
A magát szír arabnak valló férfi analfabétának állítja be magát, ám Európában jól eligazodik Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a tárgyalótermet, hanem a bíróságot, sőt a környező utcákat is ellepték szerdán a Terrorelhárítási Központ (TEK) bevetési ruhás, állig felfegyverzett, illetve civil ruhás emberei. A hatósági zárást a terroristaper indokolta: tegnap előkészítő üléssel kezdődött meg a 27 éves, magát szír arabnak mondó, szunnita vallású Hasszán Farhud hosszadalmasnak ígérkező pere a Fővárosi Törvényszéken Mikó Gergely bíró előtt. Farhud a bizonyítékok szerint az Iszlám Állam terrorszervezet egyik kivégzőosztagának parancsnokaként rendezett vérengzést 2015-ben Szíriában.

Az ülés elején a bíró kiküldte a teremből Farhud apját, aki Máltáról érkezett Budapestre, és tanúként ki is hallgatták később.

Ezután Urbán András, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyésze emberölés bűntettével, bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény elkövetésével és emberiesség elleni bűntettel vádolta meg Hasszán Farhudot a vádirat ismertetése során.

A vádirat lényege szerint Hasszán Farhud 2014-ben dezertált a szír hadseregből, majd – miután csatlakozott az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezethez – 2015-re a szervezet egy kisebb fegyveres csoportjának parancsnoka lett. A terrorszervezet céljaival azonosult, amelynek része volt a Szíriai Arab Köztársaság területén az alkotmányos, társadalmi és gazdasági rend megváltoztatása, az elfoglalt területeken az Iszlám Állam hatalmának kiépítése, majd fenntartása.

Ennek a törekvésnek része volt az is, hogy az ISIS az uralma alatt álló területek lakosságát kivégzésekkel, kínzásokkal módszeresen megfélemlíti, a szervezethez nem csatlakozó, a bevezetett törvényeik szerint az iszlám ellenségeinek tekinthető személyeket, közösségeket elrettentő módszerekkel megbünteti vagy megsemmisíti.

A vádlott 2015. május elején – a műkincsekben gazdag Palmira elfoglalása érdekében – a hadászatilag fontos szíriai Homsz tartomány egyik városának, al-Shokninak a bevételét kapta feladatul. A támadáshoz tartozott az is, hogy a város lakosságából a céljaikkal nem azonosuló személyeket a vádlott összeírja és róluk egy halállistát készítsen.

A listát az Iszlám Állam felsőbb vezetése hagyta jóvá, annak végrehajtása Hasszán Farhudnak és fegyveres osztagának a feladata volt. A helyi lakosság elleni módszeres és átfogó támadás részeként a vádlott 2015. május 13. és 15. között több bűncselekményt hajtott végre. Al-Shokni város főterén egy társával közösen a település vallási vezetőjét, az imámot lefejezte, amiről a megfélemlítés fokozása érdekében egy ismeretlen társuk később nyilvánosságra hozott felvételeket készített.

A nyomozó ügyész nemcsak a lefejezett imámot nevezte meg, hanem Farhud hét terrorista beosztottját is, akik 14 és 40 év közötti arab férfiak voltak. Kiemeli, Ahmed Kaszím Haszid imámot 2015. május 15-én fejezték le és mutatták körbe a fejét a fegyverekkel odaterelt településlakóknak.

Hasszán Farhud a bíró kérdésére azt mondta: „Én nem követtem el semmit, csak a családomat akarom.”

A magát szír arabnak valló férfi analfabétának állítja be magát, ám Európában jól eligazodik
Fotó: Havran Zoltán

Kelen László, Farhud kirendelt védője még mindig az előkészítő ülés részeként szabályos perbeszédet mondott, amit vehemensen, időnként emelt hangon adott elő. Mikó Gergely bíró rá is szólt, hogy ez még nem a perbeszéd, tegye meg bizonyítási indítványait.

A védő a vádat alátámasztó valamennyi tanút ki akarja záratni a bizonyítási eljárásból, mert azokat szerinte vagy törvénytelenül szerezték be, vagy a nyomozó hatóság nem ellenőrizte az egyébként zömében védett tanúk szavahihetőségét, egy részük ráadásul csak hallotta, hogy Farhud mit tett Szíriában. Kelen azt a videót is kizáratta volna a bizonyítási eljárásból, amelyiken az imám lefejezése látható – és amit tegnap le is vetítettek a tárgyaláson. A védő szerint a felvételen nem Farhud van, és ezt szerinte szakértő is igazolta.

Mikó Gergely bíró ezután megnyitotta a bizonyítási eljárást Hasszán Farhud kihallgatásával. Ebből egy rendkívül egyszerű, műveletlen ember képe rajzolódott ki. Azt állítja, hogy nem járt iskolába, nem tud sem olvasni, sem írni. Ács volt, amit egy mestertől tanult. Jobb lábára azért sántít, mert az „egy autóbaleset miatt fáj”. Nem tudja, hogy hazánkban büntetve volt. Embercsempészet miatt ítélték el, hívta fel a figyelmét a bíró. Csak arra emlékszik, hogy börtönről börtönre szállították – ujjain kiszámolta, 28 napot volt börtönben.

Nem tudja, mi a Facebook, az e-mail, csak a mobilját szokta használni. Ugyanakkor legalább tizenötször repült Európa-szerte, mióta Görögországba jutott, jelbeszéddel kért segítséget vagy arab taxisok segítettek a reptereken, így foglalt repülőjegyeket, mivel írni-olvasni nem tud. Kelen László védő beszélt arról is, hogy védence a görög titkosszolgálat embere volt, és hogy pontosan el tudja mondani, hányszor, milyen feladattal repült Európában.

Farhud ujjain számolta ki azt is, hogy 2014-ben a ramadán idején nagynénjével és testvéreivel szökött Törökországba, s onnan 2016-ban Görögországba. A vádlott ekkor hirtelen bejelentette, meg akarják mérgezni, látta, hogy a poharába mérget akartak tenni, bántották és verték nemcsak a börtönben, de a rendőrök is, így a bíró védelmét kéri. Mikó Gergely a börtönparancsnokhoz irányította. Farhud a bíróság épüle­tében szeretne fogságban maradni – ez nem lehetséges, közölte a bíró.

– Bíró úr, kérem, ne fejezzenek le! – mondta ezután Farhud, a bíró viszont megnyugtatta, az EU-ban nincs kivégzés. „Most is mennyien vigyáznak magára” – tette hozzá a kommandósokra utalva. Majd lejátszották az imám lefejezését bemutató videót, a bíró figyelmeztette a médiát, kegyeleti okokból ne rögzítsék. A felvételen elvágják egy férfi torkát, majd a levágott fejet a magasba emelik. Sem az áldozatot, sem a fejet magasba emelő férfit nem ismeri, válaszolta a bíró kérdésére Farhud, tagadva, hogy szerepelne a videón.

Szünet után Farhud Máltán élő édesapja tett vallomást, aki magát is analfabétának mondta, bár állítása szerint kamionsofőrként dolgozik. Ő a máltai hatóságoknak korábban azt vallotta, hogy fia az Iszlám Állam katonája volt, ám tegnap már arra esküdözött: a kurd tolmács valamit félreérthetett, a fiú nem volt tagja az ISIS-nek, bár próbálták beszervezni. A bizonyítási eljárás pénteken folytatódik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.