Életfogytiglani fegyházat kaphatnak a drogdílerek

Feketepiaci áron, mintegy százmillió forint értékű drogot foglaltak le a nyomozók a tavalyi Sziget Fesztiválra érkezett 21 és 22 éves holland férfitól.

2020. 01. 16. 13:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feketepiaci áron, mintegy százmillió forint értékű drogot foglaltak le a nyomozók a tavalyi Sziget Fesztiválra érkezett 21 és 22 éves holland férfitól, akik ellen a rendőrség jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem miatt javasol most vádemelést az ügyészségnek – jelentette be szerdán a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Obbágy Gábor, az óbudai rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője ismertette: augusztus 6-án, a fesztivál nulladik napján a biztonsági szolgálat őrei vették észre, hogy a két fiatalhoz – egyikük a holland nemzeti atlétikai csapat tagjának mondta magát – többen odalépnek, és pénzért feltehetően kábítószert kapnak. Értesítették a fesztivál rendőri biztosításának parancsnokát, aki rendőröket vezényelt a helyszínre és elfogták a két fiatalt. Átvizsgálták a ruházatukat, a csomagjukat és a sátrukat, és eközben további kábítószergyanús anyagokat és egy árlistát (képünkön) is találtak két kulcs mellett. Az egyik egy, a fesztivál területén levő értékmegőrzőhöz tartozott, ebben jórészt kis méretű, rózsaszín tabletták voltak. A másik kulcs egy autóé volt, azonban a fiatalok nem árulták el, hol parkol a kocsi.

Sipos Pétertől, a BRFK felderítő főosztályának vizsgálati osztályvezetőjétől tudjuk, a külföldi társhatóságok segítségével – egy nap alatt több négyzetkilométernyi területet átvizsgálva – találták meg a járművet, amelyben kábítószerek voltak. Obbágy Gábor hozzátette: az autóból az előző napit jelentősen meghaladó mennyiségű kábítószert, zömmel kis műanyag fiolákba csomagolt mari­huánás cigarettát foglaltak le. A hollandoknál talált drog összesen húsz kilogrammot tett ki. A gyanúsítottak letartóztatását ezek után a Budai Központi Kerületi Bíróság rendelte el augusztus 9-én, azóta is rács mögött vannak. Mivel különösen nagy mennyiségű – százmillió forintnyi – drogról van szó, a két holland akár életfogytiglani fegyházat is kaphat.

Az ügyben kábítószer vizsgálatára vegyész szakértőt, a fiataloktól lefoglalt technikai eszközök vizsgálatára pedig igazságügyi informatikus szakértőt rendeltek ki. Előbbi azt állapította meg, hogy a két fiatalnál kétféle, összességében húszezer adag drog volt: többségében marihuána, illetve a kis méretű rózsaszín tabletták MDMA-t, ismertebb nevén ecstasyt tartalmaztak. A lefoglalt kábítószer tiszta hatóanyag-tartalma a vegyész szakértő véleménye szerint a jelentős mennyiség alsó határának 51-szerese, ami jól mutatja, hogy kiemelkedő mennyiségről van szó. A két fiatalt 2019 novemberében egyébként ismételten kihallgatták, ekkor a szakértői véleményekben foglaltakat elfogadták, ám továbbra sem ismerték be a kábítószer-kereskedelmet, és nem árulták el, honnan származik a drog.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.