Hazánkban nincsen koronavírusos beteg

Az új koronavírusos járványt a kormány komolyan veszi, a védekezésre a költségkeret biztosított, az eddigi intézkedések nem igényeltek a meglevőnél nagyobb forrást – közölte tegnap Sölch Gellért, az Emmi helyettes államtitkára. A tiszti főorvos ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a higiéniai szabályok betartásával sokat lehet tenni a megbetegedések megelőzéséért.

Magyar Nemzet
2020. 02. 01. 7:44
null
Képünk illusztráció Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon két ember esetében merült fel a koronavírusos betegség gyanúja: egyiküknél kizárták a betegség lehetőségét, de a másikuknál laboratóriumi vizsgálatot végeznek – közölte tegnap sajtótájékoztatón az országos tiszti főorvos (a sajtótájékoztató után megjött a vizsgálat eredménye: negatív lett). Müller Cecília elmondta azt is, hogy a kínai Hupej tartományban tartózkodó magyarok továbbra is egészségesek, és amennyiben haza szeretnének térni, szállításukról és annak körülményeiről az operatív törzs dönt majd. Itthon felkészültek a fogadásukra, és valószínűleg a betegség lappangási idejére elkülönítik majd őket – jelezte a szakember, aki a tegnap reggeli adatokat ismertetve elmondta, eddig 9834 embernél igazolták a vírust világszerte, Franciaországban hat, Németországban öt, Finnországban egy, Olaszországban két fertőzöttről tudnak.

Magyarországon nincs megbetegedés, és ezt a kedvező helyzetet igyekeznek fenntartani, ugyanakkor kizárni sem lehet, hogy a vírust valaki behurcolja – mondta. Ezért adták ki az egészségügyi és felsőoktatási intézményeknek szóló eljárásrendet, hogy segítsék őket a gyanús esetek kiszűrésében – fűzte hozzá.

A nemzeti biztonsági laboratórium a vakcina kifejlesztésében is részt tud venni
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Müller Cecília emlékeztetett rá, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön járványügyi vészhelyzetet hirdetett, amelynek során ajánlásokat fogalmazott meg Kína és más országok számára. Az országos tiszti főorvos szerint a WHO által ajánlott intézkedések zömét Magyarországon már bevezették, azonban – mint mondta – előállhatnak olyan helyzetek, amik ezek felülvizsgálatát teszik szükségessé.

A szakember ismételten megerősítette, hogy a higiéniai szabályok betartásával sokat lehet tenni a megbetegedések megelőzéséért: a naponta többszöri szappanos kézmosás, kézfertőtlenítés, a zsebkendőhasználat utáni kézmosás és a szájmaszk használata indokolt járványos időszakban.

Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára elmondta, az új koronavírusos járványt a kormány komolyan veszi, megkezdte működését az operatív törzs a megelőzés és a különböző intézkedések összehangolására. Hozzátette: a védekezésre a költségkeret biztosított, az eddigi intézkedések nem igényeltek a meglévőnél nagyobb forrást.

Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) virológusa arról tájékoztatott, hogy az NNK nemzeti biztonsági laboratóriuma arra is felkészült, hogy részt tudjon venni az új koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.