Karácsony-felvétel: az NNI nyomoz

A Nemzeti Nyomozó Iroda derítheti ki, hogy ki vagy kik készíthették azt az önkormányzati választás előtt nyilvánosságra került felvételt, amelyen Karácsony Gergely egyebek mellett arról beszélt, hogy az MSZP-s Tóth Csaba fenyegeti a családját, a szocialisták szétlophatják Zuglót, őt pedig elássák, ha oda visszatér – értesült a Magyar Nemzet.

Bákonyi Ádám
2020. 02. 28. 6:15
null
A volt zuglói polgármester már letagadná, hogy arról beszélt, az MSZP megfenyegette a családját Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen – közölték az ORFK-nál kérdésünkre, hogy hol zajlik a balliberális médiában „Karácsony-lehallgatásként” emlegetett eset felderítése. Az Alkotmányvédelmi Hivatal korábban ugyanis csak annyit közölt, hogy Tényi István feljelentése alapján az ügyben folyamatban van a nyomozás, ám nem lehetett tudni, hogy ki végzi. Az ORFK a nyomozás érdekeire való tekintettel nem adott bővebb tájékoztatást, információink szerint ugyanakkor az eljárás felderítési szakaszban van, vagyis gyanúsított nem szerepel az ügyben, tanúmeghallgatásokra viszont már sor került.

Az önkormányzati választás előtt a balliberális médiában jelent meg a hangfelvétel, amelyen Karácsony Gergely – akkor még Zugló polgármestereként, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjeként – egyebek mellett arról beszélt, hogy az MSZP-s Tóth Csaba fenyegeti a családját, a szocialisták szétlophatják Zuglót, őt pedig elássák, ha oda visszatér. A történtek után a Párbeszéd társelnöke azt állította: nem emlékszik, hogy milyen körülmények között mondta az ominózus szavakat, ennek ellenére mégis összevágott hangfelvételt, titkosszolgálati módszereket emlegetett, és a Fideszt vádolta lejáratással. Három nappal később a Párbeszéd másik társelnöke, Szabó Tímea viszont már arról beszélt, hogy a felvételek a párt elnökségi ülésein készültek, a hanganyagot pedig szerintük több ülésből vágták össze. Szabó hangoztatta: úgy tűnik, valaki vagy valakik a nemzetbiztonsági védelem alatt álló Képviselői Irodaházban rendszeresen hallgatják/hallgatták a Párbeszéd elnökségi üléseit, rögzítik és nyilvánosságra hozzák, ami bűncselekmény.

A volt zuglói polgármester már letagadná, hogy arról beszélt, az MSZP megfenyegette a családját
Fotó: Mirkó István

– A hangfelvétel és az elmúlt napokban, hetekben történt aljasságok a kampányban a Fidesz érdekeit szolgálják – jelentette ki.

Bármit is állított Szabó, tény, hogy Karácsony Gergellyel már történt hasonló eset, amely azt bizonyította, hogy a tettes házon belül volt keresendő, az indíték pedig személyes volt. Ismert: 2017 decemberében szivárgott ki egy felvétel, amelyen Karácsony kendőzetlen, alpári stílusban beszélt arról, hogy megbánta a miniszterelnök-jelöltséget.

„Alapvetően az az érzésem, hogy a f…szért hagytam magam rábeszélni erre a miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem” – fogalmazott. A hanganyag nyilvánosságra kerülése után pár nappal a Párbeszéddel akkor szövetséges Együtt elismerte, hogy a felvételt saját alelnökük, Berkecz Balázs készítette, majd tette közzé Facebook-profilján, ahonnan rövid idő után eltávolította. Berkecz egyébként azzal magyarázta tettét, hogy csalódott a Párbeszédben és Karácsonyban, mert titokban kihátráltak az Együtt-tel kötött szövetségből és az MSZP-vel álltak össze.

A „lehallgatási botrányban” egyébként egy másik nyomozás is zajlik. Bár Karácsony később próbálta letagadni, hogy arról beszélt volna, hogy Tóth Csaba fenyegeti a családját, Várnai László volt LMP-s politikus közösségi oldalán megerősítette: tudott róla, hogy ilyen fenyegetés történt, amiről Karácsony neki is beszámolt, sőt hozzátette, hogy őt is, másokat is ért ilyen fenyegetés. Ezt követően ugyancsak Tényi István bejelentése alapján kényszerítés bűntette miatt indított nyomozást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség.

– A 2019. október 3-án elrendelt nyomozás jelenleg is folyamatban van, gyanúsítotti kihallgatásra az eljárásban nem került sor – közölték megkeresésünkre az ügyészségnél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.