Mindenki nyerne a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés sikerével

Az őshonos nemzeti kisebbségek, az uniós tagállamok és az Európai Unió egésze is nyerne a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés sikerével – mondta Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi biztosa kedden a Kossuth rádió reggeli műsorában.

Forrás: MTI2020. 02. 11. 11:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdeményezés sikerével

  • Európa őshonos nemzeti közösségei nyernének egy uniós keretet, amelynek segítségével szülőföldjükön őrizhetnék meg identitásukat,
  • többletforrásokhoz jutnának azok az uniós tagállamok, ahol őshonos nemzeti kisebbségek vannak, és
  • az Európai Unió végre gyakorlatba ültetné az alapító szerződésében a nemzeti régiókkal szemben vállaltakat
  • – mutatott rá Dabis Attila.

    A külügyi biztos hangsúlyozta: további támogatók kellenek, mivel eddig mindössze a szükséges aláírások 7,5 százaléka gyűlt össze. 2020. május 7-ig kell összegyűjteni egymillió aláírást annak érdekében, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon a kérdéssel – idézte fel, fontosnak nevezve, hogy az aláírásgyűjtés végéig minden magyar sajtóorgánum kiemelten foglalkozzon a témával.

    Az Európai Unió köteles megőrizni őshonos nemzeti közösségeit, de Brüsszel nem szeretne ezzel a kérdéssel foglalkozni, mivel tévesen a tagállamok, az unió gyengítésével azonosítja azt – mondta Dabis Attila.

    Az aláírásgyűjtéshez többek között online is lehet csatlakozni.

    ;

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.