MSZP-s győzelem az ellenzéki harc után

A szocialista polgármester, Tóth József támogatottja, Vaju Viktória nyerte az időközi önkormányzati képviselő-választást Angyalföld 9. választókörzetében.

2020. 03. 02. 6:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialista polgármester, Tóth József támogatottja, Vaju Viktória nyerte az időközi önkormányzati képviselő-választást Angyalföld 9. választókörzetében. Az MSZP politikusa 497 szavazatot kapott, ami közel 43 százalékos eredmény. A momentumos Polyák Krisztina 406, a kormánypárti jelölt, Tempfli József pedig 226 XIII. kerületi szavazópolgár bizalmát nyerte el. A voksolás kiírására azért volt szükség, mert a momentumos Kerpel-Fronius Gábornak főpolgármester-helyettesi kinevezése után a két tisztség összeférhetetlensége miatt vissza kellett adnia az októberben megszerzett mandátumát. Bár Kerpel-Fronius ősszel azt hangoztatta, hogy a szocialisták javára mond le a képviselői helyéről, a Momentum mégis indított saját jelöltet.

Kerpel-Fronius Gábor

Karácsony Gergely helyettese múlt év végén már arról beszélt, hogy rosszul döntött és tárgyalt, s képviselői mandátumáról történő lemondásakor azt kellett volna mondania, hogy a pártok beszéljék meg egymással, ki állíthat a helyére jelöltet. Kerpel-Fronius akkor már egyenesen kisstílű mandátumkereskedésnek nevezte a szocialisták eljárását. Decemberi Face­book-bejegyzésében azt írta, hogy az alakuló Fővárosi Közgyűlés előtti estén a kerületi MSZP-sek erős nyomás alá helyezték, hogy adja át nekik a jelölés jogát, ellenkező esetben Angyalföld szocialista polgármestere, Tóth József nem szavazza meg az ő főpolgármester-helyettesi pozícióját. Szavai szerint a Momentum országos elnöksége a választás után egy héttel később felülbírálta a döntését, amelynek tartalmi részével ő is egyetértett.

A konfliktus abból adódott, hogy a bevett eljárás szerint az aktuális jelölőszervezetet illeti meg a jelölés joga, ám a Momentum – amely 21 százalékos eredményt ért el Angyalföldön az európai parlamenti (EP) választáson – kinőtte azt az együttműködési megállapodást, amely szerint egyetlen jelöltet állíthattak a szocialisták indulójával szemben. Mint ismert, az MSZP mindössze 13,5 százalékot szerzett tavaly májusban, és egyetlen EP-képviselőt delegálhatott Brüsszelbe. Azt is érdemes megjegyezni, hogy Tóth József polgármesternek a győztestől függetlenül is megmaradt volna a kényelmes többsége a képviselő-testületben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.