időjárás 35°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Vasárnap Budapesten a rendőri intézkedések száma megduplázódott

Szilágyi Anna – Kincses Krisztina
2020.04.06. 10:50
Vasárnap Budapesten a rendőri intézkedések száma megduplázódott

A rendőrség továbbra is azt tapasztalja, hogy a jó idő beálltával egyre többen megszegik a kijárási korlátozás szabályait – számolt be Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a fővárosi rendőrök jelentése alapján szombathoz képest vasárnap a duplájára nőtt a szankciók száma, összesen 614 esetben kellett intézkedniük. – Ismételten szeretnénk kérni a budapesti lakosságot, hogy szigorúbb mértékben tartsák be a szabályokat – kérte a rendőr alezredes.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből látszik, hogy a rendőröknek a járvány idején több szolgálatot kell teljesíteni, épp ezért részletesen szabályozzák a rendőrség munkáját.

Felidézte, hogy a járvány lassítása érdekében a kormányrendelet menetesítette a gépjárműveket a parkolási díj megfizetése alól. Ez nem azt jelenti, hogy a közterületekre hívják az embereket – tette hozzá.

Nagyobb számú román vendégmunkás jelentkezett a nagylaki határátkelőhelynél. Az Országos Rendőr Főkapitányság kialakította az intézkedés metodikáját: amennyiben a román állampolgárok a beutazási feltételeknek megfelelnek, tünetmentesek, és tudják bizonyítani, hogy a célország befogadja őket, beléphetnek határaink területére.

Határforgalom ellenőrzése zajlik, csak a teherforgalom belépőjénél kell rövid várakozási időre számítani Röszkénél.

159 büntetőeljárás történt: 37 csalás, 11 járványügyi szabályszegés, 21 közveszéllyel fenyegetés, 45 rémhírterjesztés miatt.

Elrendelt és érvényben lévő házi karanténok száma 14 325, az ellenőrzések száma 112 729, az üzleteket is folyamatosan ellenőrzik: 44 figyelmeztetést, 24 helyszíni bírságot, 64 feljelentést foganatosítottak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, 744 főre nőtt hazánkban a vírussal fertőzöttek száma. Ismét négy fő a halálos áldozat, három férfi és egy nő, mind idősek voltak, valamennyien krónikus megbetegedésben szenvedtek, daganatos, szív-érrendszeri alapbetegség, illetve genetikai rendellenesség is fennállt náluk. 38 főre emelkedett az elhunytak száma.

Felhívta a figyelmet az idős állampolgárokra, családtagjainkra fokozottan figyeljünk, mert magas kockázatot jelentenek.

A gyógyult személyek száma növekszik, 67 főt tudtak elengedni a kórházaikból.

Ebből két fő ugyan nem gyógyult meg, de a lélegeztető gépről már le tudták venni őket, mely a magyar ápolók áldozatos munkájának is köszönhető.

Müller Cecília köszönetet mondott a szociális intézményekben dolgozó ápolóknak, nővéreknek, műszaki szakembereknek is, akik napról napra helytállnak és kulcsfontosságú szerepük van a járvány lassításában.

A kormány új rendeletet alkotott, amely alapján az egészségügyi dolgozókon kívül a szociális intézményben dolgozókra is többletteher hárul. Innentől a 24 órás műszakkal, majd 48 órás pihenőidővel szeretnénk elviselhető terhet róni rájuk, ami megfelel a jelenlegi járványügyi helyzetnek – tájékoztatott a tisztifőorvos.

Az alapellátásban 522 ezer védőeszközt sikerült már eljuttatni, de további mennyiséget szeretnének ide juttatni.

Magyarország területének fertőzöttségéről a tisztifőorvos azt mondta: a vírus az ország egész területén jelen van, ám továbbra is magasan vezet Budapest és Pest megye, épp ezért a szabályok itt továbbra is szigorúan betartandók. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az ingyenes parkolás nem lazítást jelent, hanem a tömegközlekedés lehetőség szerinti elkerülését.

Nagyon sok lett az autó a fővárosban, ez olyan érzést kelt, mintha nagyobb szabadságunk lenne az elmúlt időszakhoz képest, de ez nem így van.

Az ingyenes parkolás egy eszköz arra, hogy ne a tömegközlekedést vegyük igénybe. A szabályok nem lazultak, minden intézkedést be kell tartani

– jelentette ki a tisztifőorvos.

Lapunk kérdésére válaszolva, miszerint az időjárási tényezők mennyire képesek befolyásolni a vírus terjedését Müller Cecília elmondta, nincs rá bizonyítékuk, hogy az időjárás bármi módon befolyásolná a vírus terjedését. Amennyiben a kutatások később igazolják, hogy az influenza vírushoz hasonlóan szezonálissá válik a terjedés mechanizmusa, ezt visszamenő vizsgálat tudja majd igazolni.

A New York Times cikke alapján WHO magyarországi vezetője szerint egy hónapja tömeges fertőzésben vagyunk. Müller Cecília szerint folyamatos szakmai kapcsolatban vannak a WHO magyar vezetőjével, így nehéz elhinni, hogy bármi olyan nyilatkozatot tett volna, ami nem fedi a valóságot, vagy ami nem a magyarországi viszonyoknak megfelelő helyzetet tükröz. „A New York Times-nak sok dolga lehet otthon, van ott most éppen elég probléma ahhoz, hogy azzal foglalkozzanak. A magyar járványügyi feladatokat, annak kezelését bízzák a magyar hatóságokra.”

Kérdésünkre, miszerint mikortól tekinthetjük a csoportos helyett tömegesnek a fertőzést, mik a feltételek, a tisztifőorvos azt válaszolna:

tömeges megbetegedésekről beszélünk, ha egyfajta közösségi terjedés van jelen, nem tudjuk beazonosítani, kik kitől kapta meg a betegséget.

A csoportos fertőzések időszakában a vírus csoportokon belül terjed, tömeges fertőzéseknél már beazonosíthatatlanul terjed a vírus, nem lehet azonosítani terjedését – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a jó idő beköszöntével, a közösségi médiában elterjedt, hogy sokan kirándulnak, tervezik-e a kiránduló helyek szigorú ellenőrzését, Kiss Róbert elmondta, a magyar rendőrség és fővárosi rendőrség ellátja az ellenőrzési feladatokat. Nagyobb hangsúlyt kell fektetni az ellenőrzésre, főleg ott, ahol magasabb a magatartásszegés. A mai naptól fokozottan történik az ellenőrzés – jelentette be a rendőr alezredes.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: az eljárásrend folyamatosan változik, de továbbra is a háziorvos értesíti a mentőszolgálatot, akik mintavételt vesznek, és ezt küldik a laborba.

Kiss Róbert felidézte, szerdán fog javaslatot tenni az Operatív Törzs, hogy a kijárási korlátozást enyhítik, fenntartják vagy szigorítják, ehhez folyamatosan elemzik az adatokat. Arról is beszélt, hogy mindennap finomítanak a határforgalom megoldásain, de a tranzitfolyosókat továbbra is ellenőrzik.

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy a dohányzás krónikus hörghurutot okoz, épp ezért fokozottabban vannak kitéve a koronavírus fertőzésnek is.

Arra a kérdésre, hogy miért jelölték ki a balassagyarmati kórház után a salgótarjáni kórházat is, Müller Cecília elmondta, a felkészülés folyamatos, hétről hétre épül fel az egészségügyi ellátórendszer.

Mivel az egész ország területén jelen van a vírus és a fertőzött egyének, szükséges, hogy mindenhol legyen kijelölt kórház.

Újságírói kérdésre, miszerint a szemétszállítók panaszkodnak, hogy a vegyes szemétbe kerülnek a maszkok és kesztyűk, a tisztifőorvos elmondta, ahol nagy mennyiségben keletkeznek ezek a hulladékok (pl. kórház), veszélyes hulladékként kezelendők. A háztartásban keletkező ilyen jellegű hulladékot hasonlóképpen kell kezelni. A maszkokat és egyéb hasonló eszközöket duplafalú zacskóba gyűjtsük, és néhány órás állási időt követően a kommunális szemétbe dobhatók.

Müller Cecília közölte, a felgyógyult betegek plazmája valóban az egyik út a gyógyításra, történtek előkészületek, nálunk is van lehetőség az ily módon történő beavatkozásra.

Kiss Róbert elmondta, önálló hatáskörben történik a hatósági karanténban lévők ellenőrzése. Jelentős létszámban vesznek részt a rendőrök a végrehajtásban. Részletes intézkedési metodikát dolgoztak ki az ellenőrzésre, mobil eszközzel történik a személyazonosság ellenőrzése. Felhívta a figyelmet, jelentősen segítené az ellenőrzést, ha a figyelmeztető jelzéseket látható helyre helyeznék el a karantén alá helyezett egyének otthonaiknál – tette hozzá a rendőr alezredes.

Ismert tény, hogy a koronavírus magas hőmérsékletre elpusztul, de ez nem jelenti azt, hogy a szaunázás hatással lenne rá, hiszen akkor a vírus már a szervezetben van – ismertette a tisztifőorvos.

Az igazoltan fertőzött beteg, aki megszegi a karantén szabályait, az bűncselekményt követ el, míg a nem igazolt betegek karanténból való kilépése szabályszegésnek minősül – emlékeztetett a rendőr alezredes.

Az idősek otthonai fokozott veszélynek vannak kitéve, ahogy ezt az elmúlt napok híreiből is láthatjuk. Ahol megjelent a vírus, ott folyamatosan szűrik, hogy ki fertőződött meg, mind a bentlakók, mind az ápolók körében. A szociális otthonokban Kásler Miklós miniszter vasárnap adott ki eljárásrendet, hogy még biztonságosabban tudjanak eljárni ezekben az intézményekben.

KORONAVÍRUS: KISKÁTÉ

Akik a közösségi médiából tájékozódnak, könnyebben hiszik el a tévhiteket

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.