Nem tudja tartani a bevallási, fizetési kötelezettségeit?

Forrás: vali.ifka.hu2020. 04. 13. 9:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a vállalkozások a veszélyhelyzet miatt nem tudják időben teljesíteni a bevallási/fizetési kötelezettségeiket kiesnek-e a köztartozásmentes adózói adatbázisból vagy a megbízható adózók köréből?

A köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA-ban) kizárólag az az adózó szerepelhet, aki/amely a közzétételt megelőző hónap utolsó napján (többek közt) megfelel annak a feltételnek, hogy nincs a NAV-nál nyilvántartott nettó adótartozása, valamint köztartozása és az esedékes bevallási és befizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tett. Amennyiben a KOMA-ban már szereplő adózó esetében a NAV az aktuális vizsgálat során megállapítja, hogy már nem felel meg az előírt feltételek valamelyikének, akkor az adózót az adatbázisból törli. Részletfizetési és halasztási kérelem lehetőségeiről további információkat itt talál: https://nav.gov.hu/data/cms519058/tajekoztatofikogazdalkodo.pdf

Az adózói minősítés negyedévenként történik. A megbízható adózóvá minősítés egyik feltétele hogy a tárgynegyedév utolsó napján fennálló adatok (az eddig a napig esedékes tételek) alapulvételével a cégjegyzékbe bejegyzett adózó vagy áfaregisztrált adóalany ne rendelkezzen ötszázezer forintot meghaladó nettó adótartozással a negyedév végén. Amennyiben a tartozás a negyedév végén meghaladja az 500 000 forintot, úgy a megbízható adózó elveszíti ezen minősítését.

Amennyiben a tartozás összege az előírt határnapig rendezésre kerül vagy az adózó ezen időpontig rendelkezik az állami adóhatóság által engedélyezett és véglegessé vált részletfizetést vagy fizetési halasztást engedélyező határozatával, úgy az adózó – az egyéb feltételek fennállása esetén – továbbra is szerepelhet a KOMA-ban, valamint továbbra is megbízható adózónak minősülhet. Részletfizetési és halasztási kérelem lehetőségeiről további információkat itt talál: https://nav.gov.hu/data/cms519058/tajekoztatofikogazdalkodo.pdf

A megbízható adózóknak nyitva áll az a lehetőség, hogy – ha az erre irányuló kérelem elbírálása időpontjában – a kérelmező nettó módon számított adótartozása nem haladja meg a 1,5 millió forintot, a tartozásra évente egy alkalommal 12 havi pótlékmentes fizetési könnyítést kérjen a FAG01-es nyomtatványon. Azon adózók (természetes személy és gazdálkodó szervezet) esetében, akik fizetési kedvezményi kérelmükben a fizetési nehézség okaként a koronavírus által okozott gazdasági nehézségre hivatkoznak, e körülmények a törvényi kereteken belül fokozottan figyelembe veendők. Nem hagyható figyelmen kívül, hogy az érintett adózói kör önhibáján kívül került olyan helyzetbe, melyben a fizetési képessége csak hosszabb távon állítható helyre, ezért indokolt lehet hosszabb futamidejű fizetési könnyítés engedélyezése is, amennyiben a feltételek egyebekben fennállnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.