Székely Nemzeti Tanács: Még több százezer szignó szükséges

Bő egy hét maradt az európai nemzeti régiók védelmében indított uniós petíció aláírására.

Forrás: MTI2020. 04. 27. 12:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő egy hét maradt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által az európai nemzeti régiók védelmében indított uniós petíció aláírására – hangzott el hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Dabis Attila, a tanács külügyi biztosa közölte: az aláírásgyűjtés sikeréhez még több százezer szignó szükséges.

Ha ezek összegyűlnének, akkor az unió remélhetőleg valóban elgondolkodik azon, hogy létre kellene hozni egy olyan rendszert, amely biztosítja az EU területén őshonos nemzeti közösségeinek a megmaradását.

Eddig online 318 ezer, papír alapon 200 ezer körüli aláírás gyűlt össze – fűzte hozzá Dabis Attila.

Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló EU-s kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel.

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-éig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel. A petíció elérhető az irdala.hu weboldalon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.