Jön a társelnöki rendszer az MSZP-ben

Bírálói szerint Tóth Bertalanra és Kunhalmi Ágnesre szabták a párt új alapszabályát.

Bákonyi Ádám
2020. 06. 23. 18:00
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Online szavazás útján elfogadták az MSZP új alapszabályát. A párton belül is sokat vitatott, a társelnöki rendszert bevezető új struktúráról, illetve az ezt támogató szavazati arányokról szerdán tart tájékoztatót a szocialisták vezetése. Várhatóan bejelentik azt is, hogy Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes közösen pályázik a szeptember 19-én esedékes tisztújító kongresszuson a társelnökségért – értesült a Magyar Nemzet. A szocialisták hivatalos álláspontja szerint az új alapszabály hatékonyabbá teszi a párton belüli döntési mechanizmusokat, és egyfajta „politikai kultúraváltást” hoz az MSZP életébe.

Bírálói szerint a koncepció lényege viszont az, hogy a társelnöki rendszer bevezetésével a „szürke, karakter nélküli” Tóth Bertalan annak ellenére is elnök maradhasson, hogy vezetése alatt a szocialisták történelmi mélypontra süllyedtek. Tény, hogy a Molnár Gyula vezette MSZP még 13 százalékon támogatottsággal vágott neki a 2018-as választásnak, a gyászos szereplés után pedig a párt teljes vezetése lemondott. A Molnárt váltó Tóth elnöksége alatt viszont a szocialisták már csupán a szavazatok 6,68 százalékát kapták a 2019-es EP választáson, a legtöbb felmérés szerint pedig manapság nem biztos, hogy bejutnának az Országgyűlésbe.

A társelnöki rendszer bevezetésével viszont a „láthatatlan” Tóth Bertalan mellett a nála jóval közismertebb és népszerűbb Kunhalmi Ágnes lehet majd az MSZP társelnöke, amitől a párt jobb megítélését remélik – hangoztatták az új alapszabály ellenzői. Állításuk szerint az új rendszerben ráadásul a férfi és női elnökjelöltek csak párban indulhatnak a szeptemberi tisztújító kongresszuson, ilyenből viszont jelenleg csak egy létezik, a Tóth–Kunhalmi tandem, vagyis az MSZP a jelenlegi kudarcos vezetéssel vágna neki a 2022-es választásnak. Mindez azért is érdekes, mert Mesterházy Attila is indul az MSZP elnöki székéért, arról viszont nem tudni, hogy neki lenne-e női társelnökjelöltje.

A jelek szerint, ha az egykori pártelnök nem akar a patkányozásáról elhíresült Bangóné Borbély Ildikóval, vagy a riporteri kérdések elől egy italboltba menekülő Gurmai Zitával közösködni, úgy egy ismeretlen MSZP-s politikusnőt kell társelnökjelöltnek találnia. Megkeresésünkre a szocialisták elnökségében azt állították, hogy nem csak tandemben lehet pályázni a társelnökségért, azt viszont elismerték, hogy az önállóan indulók „nagy hátránnyal” indulnak a megméretésen. Emlékezetes: az MSZP két évvel ezelőtti, legutóbbi tisztújító kongresszusán Tóth Bertalan elenyésző többséggel nyert, mindössze 54 százalékot szerzett Mesterházy 46 százalékával szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.