Börtönboltba kellett a csalással szerzett pénz

Egy elítéltnek nem lehet készpénz a zsebében a rácsokon belül, csak a börtön letétjében, illetve letéti számláján. Egy kaposvári rabnak most zárolták ezt a számláját, miután a nyomozás kiderítette, bevonulása előtt másoktól jogtalanul megszerzett pénzből akarta fedezni a börtönélet kiadásait.

Végh Attila
Forrás: Somogy Megyei Főügyészség2020. 07. 12. 14:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azért kezdett újabb csalásokba egy somogyi férfi, hogy a korábbi átverések miatt kiszabott büntetésének letöltését tele pénztárcával kezdhesse meg – számolt be a Somogy Megyei Főügyészség. A férfi már a börtönben ült, amikor ezek a bűncselekmények kiderültek, ott folytatták le ellene az eljárást is a nyomozók. A Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben július 10-én kapta kézhez újabb vádiratát a jelenleg is jogerős büntetését töltő elítélt. A Kaposvári Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalások és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat a többszörösen büntetett előéletű férfival és két társával szemben. A csaló internetes átverések mellett hamis munkáltatói igazolásokkal is üzletelt, amiket olyan áruvásárlási hitelekhez használtak fel, amiket az igénylőknek eszük ágában sem volt törleszteni, nem is tudták volna miből.

A vádlottat egy tucatnyi lopás és egyéb vagyon elleni báncselekmény elkövetése miatt még 2017 októberében egy év négy hónap szabadságvesztésre ítélte a Somogy Megyei Törvényszék. A jogerős végzés szerint a meghatározott büntetés letöltésének megkezdésére a férfi családi okokra hivatkozva nyolc hónapos haladékot kapott. Az idő azonban csak arra kellett neki, hogy a börtönbe vonulás előtt kicsit összeszedje magát, ugyanis tapasztalt zárkalakóként tudta, csak a börtön belső boltjában tud kávét és cigarettát venni, amihez tőkére volt szüksége. Az elítélteknél készpénz nem lehet, csak a börtön letétjébe helyezett pénzükből gazdálkodhatnak, a börtön belső boltjában erről a számláról vonják le vásárlásaik összegeit. A férfi ezt a pénzt a börtönbe vonulása előtt elkövetett bűncselekmények útján kívánta megszerezni, csalásokkal. 2017 decembere és 2018 márciusa között hét embert vert át sosem létező elektronikai cikkek eladásának meséjével. Interneten feladott hirdetéseiben olyan gépeket, illetve mobiltelefonokat kínált eladásra, amikről tudta, nagyon keresettek.

Az átverésekben a karácsony utáni kiárusításokkal, raktárkisöpréssel tévesztette meg az érdeklődőket, féláron kínálva portékáit. Az átvert vevők összesen 360 000 forintot utaltak át a gyanúsított számlájára, akinek azután nyoma veszett. Utóbbi nem meglepő, mert a pénzzel a zsebében, jogkövető polgárként bekopogtatott a számára kijelölt büntetés-végrehajtási intézetbe, és megkezdte szabadságvesztése letöltését. Előtte azonban még két trükköt megcsinált. Két, bejelentett munkahellyel nem rendelkező ismerősének adott néhány tízezer forintért egy-egy hamis munkáltatói igazolást, melyeket áruvásárlási hitel igényléséhez használtak fel. Cimborái a valótlan okiratokkal igényelt hitelkártyákkal nagyobb értékű televíziókat és háztartási gépeket vásároltak. A hiteligénylést eleve azzal a szándékkal kezdeményezték, hogy azt nem fogják visszafizetni, ezért ellenük is csalás vádjával indult eljárás.

Az ügyészség a jelenleg is börtönben lévő, többszörös visszaeső vádlottal szemben fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás, míg társaival szemben felfüggesztett fogházbüntetés, illetőleg közérdekű munka büntetés kiszabását indítványozta. A csalót a börtönszleng szerint így utolérte a „sárga csikó ”, vagyis jogerős büntetése közben jöttek rá egy újabb bűncselekmény elkövetésére a rendőrök. Ilyenkor nem számíthat semmiféle kedvezményre, az utolsó napig ki kell töltenie az eredeti büntetést, még akkor is, ha mintarabként viselkedik. A büntetés letöltése alatt megszülető ítélet sem lehet felfüggesztett büntetés, ott is letöltendő börtön vár rá, amit az eredeti büntetés utolsó napjának letelte után kell megkezdenie, ám jó magaviselet esetén itt már számíthat a büntetés egy részének felfüggesztésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.