Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gyurcsányékkal élne túl az MSZP vezetése

A szocialisták csak Tóth Bertalannak, Kunhalmi Ágnesnek, Molnár Zsoltnak, Hiller Istvánnak és Harangozó Tamásnak kérnek befutó helyet egy lehetséges közös listán Gyurcsány Ferencéktől – értesült a Magyar Nemzet. Az MSZP elnökségében abszurdnak, nevetségesnek nevezték a forgatókönyvet.

Bákonyi Ádám
2020. 07. 28. 5:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a legtöbb ellenzéki párt szeptembertől tervezi az összefogásról szóló egyeztetéseket, a szocialisták a közelmúltban tárgyalásokat kezdeményeztek Gyurcsány Ferencékkel arról, hogy egy lehetséges közös listán biztos befutó helyeket szerezzenek – értesült MSZP-s forrásokból a Magyar Nemzet. Információink szerint

a szocialisták csupán öt embernek, a párt jelenlegi és tényleges vezetőinek kérnek esélyt a 2022-es választásra: Tóth Bertalan elnöknek, Kunhalmi Ágnes választmányi elnöknek, Molnár Zsolt pártigazgatónak, Hiller Istvánnak és Harangozó Tamásnak.

Hárman az ötből: a jelek szerint ők már nyeregben vannak
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az, hogy csupán öt politikusukat nevezték meg, és mindezzel Gyurcsány Ferencékhez fordultak, jól jellemzi az MSZP állapotát és ambícióit.

A névsor hitelességét erősíti, hogy az MSZP nemrég vitatott körülmények között elfogadott alapszabály-módosítása lehetővé tette a társelnöki rendszer bevezetését, amire egyelőre Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes nyújtott be közös pályázatot. A szocialisták szeptember 19-én esedékes tisztújító kongresszusán tehát ők biztosan indulnak a társelnöki posztért, míg Hiller István újra visszatérne a választmány élére, Harangozó Tamás pedig a párt országgyűlési frakciójának vezetője lehet.

Az MSZP elnökségében lapunk megkeresésére abszurdnak, nevetségesnek nevezték ezt a forgatókönyvet.

Hiller István és Kunhalmi Ágnes is felfért a politikai túlélésüket biztosító közös listára
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ez szerintük azért sem állja meg a helyét, mert Kunhalmi Ágnes és Hiller István simán nyert egyéniben a ­2018-as választáson – Hiller 2014-ben is –, ami várhatóan 2022-ben is így lesz, ezért semmi szükség befutó listás helyet kérni. Forrásaink hangoztatták: a szocialista párt nem a DK-val akar közös listát, hanem összellenzéki indulást szeretne közös miniszterelnök-jelölttel.

Az MSZP elnökségének érvelése ellenére tény, hogy a közelmúltban számos politikusuk lépett át a DK-ba, mert jövőjüket ott látták biztosítottnak. Február végén Szaniszló Sándor XVIII. kerületi és Kiss László óbudai polgármester hagyta el a pártot, hogy Gyurcsány Ferencék színeiben politizáljon tovább. Nem sokkal később pedig így döntött Trippon Norbert újpesti alpolgármester és Farkas István, valamint Szabó Gábor önkormányzati képviselő is. Bár végül nem hagyták el az ­MSZP-t, annak egykori elnöke, Kovács László, illetve Burány Sándor is arról számolt be, hogy megpróbálták átcsábítani őket a DK-ba. Gyurcsány ekkor közölte, hogy „éppen folyamatban van három teljes vidéki szervezet DK-hoz való csatlakozása az MSZP-ből”. Tény az is, hogy lapunknak nemrég éppen a szocialisták elnökségében utaltak arra, hogy felbomlani látszik a Párbeszéddel való szövetségük, amit már csak „Karácsony Gergely főpolgármester személye köt össze”.

Jobb kimaradni az Index-ügyből

Bárcsak így lett volna – állították a Magyar Nemzetnek az MSZP-ben arról, hogy sajtóhírek szerint Dull Szabolcs, az Index napokban elbocsátott főszerkesztője az utóbbi időben folyamatosan egyeztetett Nyakó Istvánnal, a párt korábbi sajtófőnökével. Forrásaink „Dobrev-jelenséget” emlegetve viszont úgy vélekedtek, hogy a DK-nak inkább volt befolyása arra, hogy a számukra fontos ügyeket, híreket „jobban átvigyék” az Index szerkesztőségében. Szocialista forrásaink úgy fogalmaztak: természetesen sajnálják az Indexnél történteket, ezért részt is vettek a portál melletti tüntetésen, ám mivel az ügy annyira átláthatatlan és kusza, innentől kezdve „jobb kimaradni az egészből”. Gyurcsányné „független-objektív” sajtóra gyakorolt befolyását amúgy saját maga erősítette meg a Népszavának adott interjújában, hogy javaslatcsomagot adott át az újságíróknak arról, miként kell a médiafüggetlenséget vizsgálni, mi mindenre kell odafigyelniük. Az Indexen belüli, balliberális csoportok közötti küzdelmet mutatja, hogy a baloldali össztűz alá vett Bodolai László, a portált tulajdonló alapítvány vezetője mellett a liberális Vásárhelyi Mária és az Átlátszó főszerkesztője, Bodoky Tamás is kiállt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.