Kétezer órányi csillogó hamisítványt foglaltak le + videó

Hamis aranyórák lapultak egy román kamion rakterében, a sofőr magánakciója volt a csempészés.

Forrás: NAV2020. 08. 05. 11:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vizsgálat eddig beszerzett adatai szerint a sofőr magánakciója volt az a csempészés, amit augusztus 4-én buktattak le a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) nyomozói. A román férfi azt hitte, hogy azért, mert a fuvarlevél szerint félig üres raktérrel ment Németországba, a magyar vámosok meg sem nézik majd a járművét. Sokba fog neki kerülni tévedése.

A NAV Győr-Moson-Sopron megyei munkatársai az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer adatainak kockázatelemzése alapján vizsgáltak meg az M1-es autópálya Ausztria felé vezető oldalán olyan kamionokat, amelyek a rendszer szerint a Balkán felől érkezve léptek be Magyarország területére és a fuvarlevelek alapján olyan árut szállítottak, ami közé könnyen el lehet dugni a csempésznivalót. Egy román kamion is felkeltette a nyomozók érdeklődését, a járművet mozgó kitereléssel egy pihenőhelyre vezették, ahol átnézték a szállítmány okmányait és szúrópróbaszerűen megvizsgálták a szállított árut is. A kamion rakterében egyből feltűnt nekik két olyan doboz, melyen semmiféle cégjelzés nem látszott, ragasztószalaggal, házilag zárták le a csomagokat. A sofőr első körben azt mondta, személyes dolgait dobozolta beköltözéshez, véletlenül maradtak a raktérben, ám a pénzügyőrök a tételes vizsgálat során még nyolc „költözős” dobozt találtak a rakomány közé rejtve. A dobozokat felnyitva azok mindegyikében karórák voltak, márkás időmérők olcsó hamisítványai, megtévesztő, hamisított márkajelzésekkel.

Kétezernél is több óra került elő, az elsődleges becslések szerint az órák feketepiaci beszerzési értéke 20-30 millió forint lehetett, a hamisítással az eredeti gyártóknak okozott kár pedig 164 millió forintnyi értéket képvisel. Az ügyben iparjogvédelmi jogok megsértésének gyanúja miatt indult eljárás, a román sofőr szabadlábon védekezhet. A NAV szakértői hangsúlyozták: a hamisított termékek nemcsak a gazdaság tisztességes szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókat is megtévesztik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.