Nőtt az átláthatatlanság a baloldali kerületekben

Az átláthatóság hiánya, a bürokrácia növelése és a korábbi demokratikus gyakorlatok felfüggesztése jellemzi a tavaly ősz óta hivatalban lévő baloldali polgármesterek tevékenységét. A törvényesség felügyeletét jellemzően a saját szövetségeseikre bízzák, miközben a valós ellenzéket jelentő kormánypárti képviselők számára elérhetetlenné teszik a releváns adatokat.

2020. 08. 03. 6:14
null
Kránitz Krisztián (balra) és Gajda Péter, kispesti vezetők Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az átláthatósági biztos balliberális találmányát a jelek szerint az értelmetlenség és az összeférhetetlenség eddig nemigen ismert szintjére süllyesztette a szocialista vezetésű kispesti önkormányzat. A XIX. kerületben a momentumos Paróczai Anikó viseli az átláthatóságért és egyenjogúságért felelős tanácsnoki tisztséget. Tehát a baloldali összefogás színeiben önkormányzati képviselői mandátumot nyert politikus felügyeli a szövetségesei vezette kerületet. Dódity Gabriella, a kerület fideszes képviselője lapunknak aggályosnak nevezte, hogy Paróczai nem vizsgálja a súlyos korrupciós botrányba keveredett ex-MSZP-s Lackner Csaba körüli ügyeket sem.

Kránitz Krisztián (balra) és Gajda Péter, kispesti vezetők
Fotó: Facebook

– Ehhez a tanácsnok semmilyen érdemi javaslatot nem adott még elő, sőt, a tavaly novemberben megszavazott Ez a Minimum! korrupcióellenes csomag elemeit sem hajtották végre. Ezért sem emelt szót a testületi ülésen a tanácsnok, mint ahogyan azért sem, hogy temérdek közérdekű adatigénylést sem válaszolt meg az önkormányzat – számolt be Dódity, hozzátéve: a momentumos tanácsnok azt állítja, hogy a kerület vagyonkezelőjének szerződéseiről szóló háromezer elemes Excel-táblázatot áttanulmányozta, ám ezután a jelentést annyival tudta le, hogy mindent rendben talált. Mint ismert, a vagyonkezelőt az a Kránitz Krisztián vezeti, akinek a neve a Lackner körüli botrányokban is több alkalommal felmerült.

A DK-s Szaniszló Sándor által vezetett XVIII. kerület önkormányzatban is a kispestiéhez hasonló modell érvényesül. Pestszentlőrincen az önmagát ellenzékinek kikiáltó jobbikos képviselő – aki szintén az ellenzéki összefogás részeként szerezte a mandátumát – áll az önkormányzat pénzügyi bizottságának az élén. Tóth Kálmán, a XVIII. kerületi Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek arról számolt be, hogy frakciójuk tagjait az összes önkormányzati vállalat igazgatóságából és felügyelőbizottságából kiszorította a baloldali többség. Szavai szerint Szaniszlóék semmilyen rálátást nem engednek számukra az önkormányzati cégek belső ügyeibe, megkereséseikre, szóbeli adatigényléseikre csak kitérő válasz kapnak, s legfeljebb írásban, vagy bírósági úton van esélyük bizonyos közérdekű információk birtokába jutni.

A független Baranyi Krisztina vezette ferencvárosi önkormányzat polgármesteri és jegyzői kabinetjében, valamint számos más irodájában rejtélyes módon tűntek fel új dolgozók csoportjai. – Fogalmunk sincs, hogy kik ezek az emberek, és milyen pozícióban vannak. Baranyi a törvényes kereteket súrolva duzzasztotta fel a különböző irodákat. A polgármesteri és jegyzői kabinetben 29 főt lehet teljes munkaidőben alkalmazni. Bácskai János, az előző, fideszes polgármester hivatali ideje alatt tíz fővel működtek az említett hivatalok, most annak többszöröse lehet a létszám – jelentette ki lapunknak Gyurákovics Andrea, a IX. kerület kormánypárti képviselője.

Beszámolója szerint csak az olyan, úgynevezett kötelező szerződések érhetők el az önkormányzat honlapján, mint a takarításról, az őrzésről, a liftkarbantartásról szóló kontraktusok. – A különböző tanácsadói szerződésekről semmi nem található, még a sajtóreferens szerződése sincs fent a honlapon, de azt sem tudni, hogy a Ferencváros újságot hogyan nyomtatták ki a pandémiás, átmeneti időszakban vagy milyen kontraktusok köttettek a karanténkoncertekkel kapcsolatban – mutatott rá Gyurákovics Andrea.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.