Három ütemben, több mint a duplájára emelkedhet az orvosok bére

A Magyar Nemzet információi szerint jelentős mértékű, százhúsz százalékos orvosbéremelésről dönthet a kormány mai ülésén. A kabinet ezzel párhuzamosan, a hálapénz tiltására vonatkozóan a büntető törvénykönyv módosítására is javaslatot tesz.

Veres László István
2020. 09. 30. 16:44
null
Pavia, 2020. március 26. Orvosok mûtenek egy koronavírussal fertõzött pácienst a San Matteo kórház intenzív osztályán az észak-olaszországi Paviában 2020. március 26-án. Ebben a kórházban kezelték az egyes számú beteget, miután kimutatták nála a koronavírus-fertõzést. Olaszországban néhány napja folyamatosan csökken - ha nem is sokkal - az új fertõzöttek száma. MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan Fotó: Claudio Furlan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk úgy tudja, Orbán Viktor miniszterelnök személyesen kérte a kormányülés elején, hogy vegyék napirendre a Magyar Orvosi Kamara (MOK), az orvosok bérének nyolcvanszázalékos emelésére, valamint a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítására vonatkozó javaslatait. Utóbbira azért van szükség, mert

a kamara a hálapénz elfogadását és egy bizonyos összeg felett a hálapénzfizetést is büntetőjogilag szankcionálná. A MOK álláspontja szerint a paraszolvencia tiltása a magyar orvostársadalom 94 százalékát nem érintené hátrányosan, mivel ők vagy egyáltalán nem kapnak hálapénzt, vagy nem akkora összegben, amit ne kompenzálna a bérrendezés.

A kormány mai ülésén tehát a kamara Btk. módosító szándékáról is határozni fognak, az orvosbérek esetében azonban a MOK javaslatát meghaladó mértékű,

120 százalékos emelésről születhet döntés. Ennek ütemezése három lépésben történne: 2021. január 1-jétől nyolcvan, a következő két évben pedig újabb húsz-húsz százalékkal nőnének a bérek.

A várható döntéssel kapcsolatban lapunk megkereste a Magyar Orvosi Kamarát, amely kérdéseinkre részben válaszolt. Azt írták, hogy üdvözlik a kormányzat orvosi bérek és a hálapénz büntetőjogi rendezése iránti elkötelezettségét, ugyanakkor a hírt kizárólag a pontos részletek ismeretében tudják érdemben kommentálni. Hozzátették, a betegbiztonságot garantáló egészségügy megteremtésének első lépése, hogy a szerény orvosi órabérek helyét – az általuk szakmai alapon elkészített bértábla alapján – kiszámítható és tisztességes bérezés vegye át. Úgy vélik, a hálapénz kivezetése is kizárólag ezt követően lehetséges. – Már több mint ötszáz magyar orvos mondott nemet a kötelező munkaóráikon felüli, szabadidejük és családjukkal töltött idejük terhére végzett többletmunkára, és helyezte ügyvédi letétbe az önként vállalt többletmunka-felmondását. A MOK elnöksége bízik abban, hogy az orvostársadalom számára elfogadható megállapodás születik az egészségügyi bérrendezéséről, és így a felmondások élesítése elkerülhetővé válik – áll a kamara lapunknak küldött válaszában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.