Novák Katalin: Minden idők legnagyobb otthonteremtési programjára készülök

Minden idők legnagyobb otthonteremtési programjára készülök, az erről szóló javaslatot rövidesen a kormány elé terjesztem – jelentette be Novák Katalin az Országgyűlés népjóléti bizottságának pénteki ülésén.

Magyar Nemzet
2020. 09. 18. 13:33
novák
20200619. Budapest Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családokért felelős tárca nélküli miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatásán azt mondta, hogy egy második családvédelmi akcióterv folytatását is tervezik. Közölte azt is, Zsigó Róbert (Fidesz) lesz a parlamenti államtitkára. Novák Katalin bejelentette, hogy 2010 óta azért dolgoznak, hogy könnyebb legyen családot alapítani, gyereket vállalni, és hogy megfordítsák a magyarok fogyatkozásának tendenciáját. Ez a fejlett világban mindenhol így van. Emlékeztetett: tíz éve családbarát fordulat következett be a kormányzásban. Cél még a munka alapú társadalom megteremtése is, mindenkinek legyen megélhetést biztosító munkahelye. Mint mondta, a megingott bizalmat kellett helyreállítani, a gyermekvállalás a jövőbe vetett bizalmat jelenti. Hogy ne legyen anyagi akadálya a gyermekvállalásnak, ezért bővítették a lehetőségek tárházát. Az Alaptörvényben is megfogalmazták a család fogalmát.

Novák Katalin jelezte, minden kormányzati döntésnél

figyelembe veszik azt, hogy mi a családok érdeke, ezért hoztak létre egy családbarát kabinetet, és igyekeznek a generációk együttműködését is erősíteni.

Szavai szerint a családtámogatások munkához kötése logikus lépés volt. Az eredményeket sorolva megemlítette:

  • visszaállították a gyes harmadik évét és
  • megemelték több mint duplájára az összegét,
  • családbarát adórendszert vezettek be,
  • már a nagyszülők is mehetnek gyedre.
  • A fél év után munkába visszatérő anyák sem esnek el a támogatásoktól.
  • Hallgatói, diplomás gyedet vezettek be.
  • Otthonteremtési támogatás valósult meg,
  • duplájára nőtt a bölcsődék férőhelye,
  • a gondozók fizetése két és fél szeresére emelkedett.
  • Minden közoktatásban tanulónak ingyen jár a tankönyv,
  • bővült a rászorulók ingyenes étkezési lehetősége.
  • Erzsébet-táborokat honosítottak meg,
  • ingyenes nyelvvizsgára,
  • KRESZ-tanfolyamra és -vizsgára van lehetőségük a gyermekükkel otthon lévő szülőknek.
  • Nyugdíjprémium jár az időseknek, akiket Erzsébet-utalvánnyal is segítettek.
  • Megemelték az otthonápolási díjakat.
  • Családbarát szülészetekhez adtak támogatást országszerte.
  • Mindezt a járványhelyzetben is megtartották, sőt bővítették, pl. a hiteltörlesztési moratóriummal. Fenntartották, bővítették a Nemzeti tehetség programot. bevezették a Diákhitel pluszt, a szakképzésben tanulók diákhitele, valamint a babaváró támogatást. Gyermekszületéskor elengedik a jelzáloghitelek egy részét, a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménnyel élhetnek. Ez évtől pedig a legalább négy gyermeket felnevelő édesanyáknak nem kell többé szja-t fizetni.

    Novák Katalin emellett kitért arra is, hogy

    több mint húsz százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv, 43 éve nem volt olyan magas a házasságkötések száma mint most, közben csökken a válások és az abortuszok száma.

    Az intézkedések nélkül több mint százezerrel kevesebb gyermek született volna. Növekszik a nők foglalkoztatása valamennyi korosztályban. 12 százalékponttal nőtt az önkéntes tevékenységet végzők száma is. A GDP közel öt százalékát fordítják családtámogatásra, ami kétszer annyi, mint tíz éve. Népszerű a családbarátság fogalma, erre példa a családbarát munkahely.

    Terve, hogy miniszterként is folytassa ezt, a stabil alapokon nyugvó munkát. Több javaslaton is dolgozik:

    új, minden idők legnagyobb otthonteremtési programjáról dönthet hamarosan az országgyűlés.

    Családvédelmi akcióterv 2. is készül, tovább bővülhet a támogatások köre. Négy év alatt visszavezetik a 13. havi nyugdíjat, ez januárban kezdődik majd el, és további bölcsődei férőhelyeket alakítanak ki.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.