Balázs Péter: Nincs veszélyben a szolnoki Szigligeti Színház

Pozitívan zárult a szolnoki Szigligeti Színház ügye, félreértés történt az ellenzék részéről a közgyűlésen, így nem vonják el az intézménytől a támogatásokat. Balázs Péter lapunknak arról nyilatkozott, június 30-ig marad a színház élén, ezt követően nem pályázik a posztra.

Hertelendy Gábor
2020. 10. 11. 8:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fenyegetések ellenére simán megszavazták a szolnoki Szigligeti Színház költségvetését a keddi közgyűlésen, miután az ellenzék kivonult a teremből – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Balázs Péter, a színház igazgatója. Ahogy a színművész fogalmazott: félreértések történtek a szolnoki ellenzék zsarolásában,

ők ugyanis azt hitték, hogy a színház a támogatásokon túl pluszpénzre pályázott, amit az igazgató kijelentése miatt nem szavaztak volna meg.

– Én tizenhárom és fél év alatt annyit tettem ezért a színházért, hogy fogást akartak rajtam találni a balhé kedvéért, hogy ne legyen békesség – jelentette ki Balázs Péter, aki balgaságnak tartotta a pluszpénz felvetését a balliberálisok részéről, hiszen a Szigligeti Színháznak tökéletes a költségvetése, amelyet egy háromoldalú – az Emberi Erőforrások Minisztériumával, a színházigazgatóval és az önkormányzattal kötött – fenntartói szerződés biztosít. Az igazgató kifejtette, a színház minden tekintetben megfelelően működik, az épület teljes rekonstrukciója pedig folyamatban van. Mintegy tízezren vettek éves bérletet, így általában telt házzal mennek az előadások, és több premier darabot játszanak. – Milyen jó, hogy az ellenzék gerjeszt valamit, amiről lehet csámcsogni, beszélni. A közéleti paraziták elnevezés a Színház- és Filmművészeti Egyetemre vonatkozott, így nincs köze sem a Szigligeti Színházhoz, sem a szolnoki ellenzékhez.

Egész biztosra veszem, hogy nem az én személyem miatt találták ki ezt az ügyet, hanem a balhé kedvéért, hogy a 2022-es választások előtt mindent megragadjanak. Ez egy ürügy volt

– zárta a beszélgetést a színművész, aki azt is bejelentette,

június 30-áig tartja meg igazgatói posztját,

ugyanis szerződésének lejárta után nem pályázik újra, részben idős kora, részben pedig a sok munka miatt, és helyét átadná a fiatal generációnak.

Balázs Péter korábban lapunknak úgy nyilatkozott, nem kér bocsánatot azért, amiért a Kossuth rádióban használta a közéleti paraziták kifejezést a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyének kapcsán: – Amikor sokáig kibeszéletlenül maradnak alapvető problémák, amelyek mélyén nem csupán szakmai, hanem világnézeti különbségek is vannak, sőt azok vannak igazán, akkor bizonyos közéleti parazitáknak sikerülhet durva konfliktust is generálni, és most is ezt látjuk – mondta az interjúban. Ezután pedig a szolnoki balliberális képviselők a Szigligeti Színház támogatásának elvételével fenyegették meg Balázs Pétert.

Nem Szolnok városa az egyetlen, amelynek színházát politikai hadszíntérnek használja a baloldal: a váci balliberális polgármester, Matkovich Ilona tavaly élő adásban fenyegette meg Kis Domonkos Márkot, a Váci Dunakanyar Színház igazgatóját, aki politikai nyomásra lemondott posztjáról február 29-én. Helyére Matkovich Ilona embere, Varga Katalin került, akinek vezetése alatt anyagi gondokkal küzd a teátrum. A társulat nélkül működő színház kiemelt státusza veszélyben van, így további jelentős támogatásoktól is eleshet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.