időjárás 4°C Zalán 2023. március 30.
logo

Előre egyeztetett módon, kettesével vizsgázhatnak az egyetemi hallgatók

Csókás Adrienn
2020.11.14. 08:20
Előre egyeztetett módon, kettesével vizsgázhatnak az egyetemi hallgatók

A középiskolákhoz hasonlóan az egyetemek és főiskolák is digitális oktatásra álltak át a hét közepén. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elkészítette az ágazati ajánlást, ami a rendkívüli helyzetben iránymutatást ad a helyi járványügyi intézkedési tervek kidolgozásához.

Eddig saját hatáskörben dönthettek az egyetemek arról, hogy nyitva maradnak-e a járványos időszakban, így a felsőoktatási intézmények egy része már hetekkel ezelőtt virtuális térbe költöztette az előadásokat és szemináriumokat, szerdától viszont mindenkinek kötelezően át kellett térnie a távoktatásra. A központi eljárásrend szerint a digitális munkarend alól mostantól csak külön miniszteri engedéllyel, rektori kezdeményezésre lehet felmentést kérni.

A tanórákat és mindennemű ügyintézést online formában kell lebonyolítani, a szakmai gyakorlatok ugyanakkor személyes jelenléttel is folytatódhatnak, amennyiben másképp nem tudják megoldani. Az intézményekben az épületeken túl a szabadtéri területeken is kötelező a maszk viselése, belépéskor pedig lázmérés vagy kockázatszűrő kérdőív kitöltése szükséges, emellett a védőtávolságra és a – legalább kétóránkénti – fertőtlenítésre is oda kell figyelni. Az egyetemi éttermek, büfék az ott dolgozók számára nyitva lehetnek, és kivételes esetben használható a könyvtár is.

Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A kollégiumokból és diákotthonokból ki kell költözni, ez országosan több tízezer hallgatót érint, akik a tervek szerint legalább 48 órát kapnak, hogy elvigyék a holmijukat. Aki kiköltözött, az legfeljebb akkor jöhet vissza egy-egy napra vagy éjszakára, amikor vizsgázik, ezért majd napidíjat kell fizetnie.

Kivételes esetekben, rektori engedéllyel kérhető a bent tartózkodás, de ezzel a lehetőséggel elsősorban a határon túli, külföldi vagy hatósági karanténra kötelezett fiatalok élhetnek. További méltányossági szempont lehet az is, ha a diák önkéntes járványügyi, közösségszervezési munkában vesz részt, speciális gyakorlaton van (például az orvosképzésben), illetve ha a hallgató valamelyik családtagját házi karanténra kötelezték, ezért az illető nem tud hazamenni. A Szegedi Tudományegyetem egyébként éppen tegnap jelentette be, hogy csaknem ötszáz hallgatójuk jelentkezett a járvány elleni védekezést segítő munkára: a diákok szűrési, betegellátási, szállítási és adminisztrációs feladatokban vesznek részt. A Debreceni Egyetem azt közölte: mintegy 3700 diákjuknak kell hazautaznia, ők a már előre befizetett kollégiumi térítési díjakat visszakapják.

A kollégiumokban maradó hallgatók a továbbiakban nem fogadhatnak látogatót. A fiatalok csak a lehető legszükségesebb mértékben használhatják a közös tereket (konyha, mosókonyha, tanuló-, tévéterem), a maszkot pedig csak a saját szobájukban vehetik le. Az egyetemi sportlétesítményeket és uszodákat mostantól csak a versenyszerűen sportolók használhatják, a szabadtéri sportpályákon viszont bárkinek megengedett az egyéni szabadidős sporttevékenység.

Szabályozták a vizsgáztatás rendjét is: az előírás szerint a szaktárca engedélyezi a személyes, szóbeli számonkéréseket, de csak ha azok digitális formában nem oldhatók meg. A fiatalok csak ütemezett, előre egyeztetett időpontokban vizsgázhatnak, egyidejűleg két vizsgázó lehet egy teremben, plusz a kérdező tanár. Az írásbeli dolgozatokat 24 órás várakozás után javítják ki.

Bódis József felsőoktatási államtitkár a szigorítások kapcsán hangsúlyozta, a dolgozók és a hallgatók egészségének védelme mellett fontos cél a képzés folyamatosságának garantálása is. Jelezte: a minisztérium megvizsgálja az egyetemek és főiskolák intézkedési terveit, és ha szükséges, további lépéseket kezdeményez.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.