időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

A modellváltó egyetemeken is maradnak az ingyenes helyek

Munkatársunktól
2021.01.21. 13:54
A modellváltó egyetemeken is maradnak az ingyenes helyek

– Biztosított a hallgatók védelme, a képzések folyamatossága és az intézményi működés stabilitása a felsőoktatásban, sőt az egyetemek komoly szerepet vállaltak a világjárvány hazai terjedésének mérséklésében is – hangsúlyozta Bódis József államtitkár az Educatio nevű kiállítás megnyitóján. A háromnapos expót ezúttal virtuálisan követhetik az érdeklődők.

Megkezdődött a 21. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás. A háromnapos online expón közel száz kiállító várja a felvételizőket, akik megismerkedhetnek az egyetemi és főiskolai képzési kínálattal, továbbá nyelvtanulási és ösztöndíjprogramokkal, diákmunka-közvetítőkkel, sőt 19 külföldi felsőoktatási intézmény is képviselteti magát a rendezvényen.

Életkép a tavalyi Educatio nemzetközi oktatási szakkiállításról Fotó: Educatioexpo.hu

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a megnyitón kiemelte, hogy a magyar egyetemek rugalmasan alkalmazkodtak a járványhelyzethez, eredményes volt a digitális oktatás, rendben lezajlott a felvételi. – A hallgatók védelme, a képzések folyamatossága és az intézményi működés stabilitása most is biztosított, sőt az egyetemi világ – hallgatók, tanárok és kutatók egyaránt – komoly szerepet vállaltak a világjárvány hazai terjedésének mérséklésében, a tesztelésben és a kutatás-fejlesztés számos területén – fogalmazott.

Az államtitkár szerint a hazai felsőoktatás nemzetközi versenyképességének, oktatási színvonalának növelésével, képzési infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá vált.

Rámutatott: a külföldi hallgatók évről évre töretlenül magas számban választják Magyarországot, és a magyar hallgatók közül is egyre többen iratkoznak be a hazai idegen nyelvű képzésekre. Hozzátette: a kormány évről évre bővíti a hazai, a külhoni és a külföldi ösztöndíjprogramok rendszerét.

A felsőoktatási modellváltásra térve elmondta, hogy az érintett egyetemeken, az alapítványi fenntartásban is változatlan marad a képzési és oktatási struktúra, és továbbra is megmaradnak az állami ösztöndíjas férőhelyek. – Hagyományokra építő és egyben dinamikusan fejlődő innovatív intézményrendszer alakul ki – húzta alá.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal (OH) megbízott elnöke a megnyitón arról beszélt: fontos, hogy a felvételizők a felsőoktatási intézmények, nyelviskolák megismerése mellett a felvételi eljárásról is rendelkezzenek minden információval.

Mint mondta, a hivatal munkatársai a kiállítás idején chatszobákban várják a diákokat, hogy bemutassák nekik a felsőoktatási eljárást, a pontszámítást, tájékoztassák őket a diplomás pályakövetés rendszeréről, a diplomások elhelyezkedési mintázatáról, illetve a bérekről.

Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke azt javasolta a felvételiző diákoknak, hogy használják ki a rendelkezésükre álló időt február 15-ig, és a lehető legtöbb információ birtokában hozzák meg döntésüket. – Az online kiállítótérben a diákok találkozhatnak egyetemi hallgatókkal, és fontos, hogy ne csak az oktatásról kérdezzék őket, hanem az adott intézmény kollégiumairól, a sportolási lehetőségekről, illetve a közösségi életről is – hívta fel a figyelmet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.