Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Adóemelést javasol a Magyar Szocialista Párt

Szekeres Imre a Népszava hasábjain kelt ki a kisebb vállalkozásoknak komoly könnyítést jelentő iparűzési adó csökkentése ellen, sőt, a politikus adóemeléseket javasolt. A baloldali korábbi gazdaságpolitikáját elnézve ez aligha jelenthet meglepetést, mivel a Gyurcsány–Bajnai-kormányok annak idején a lakosság megsarcolásával próbálták ellentételezni a felelőtlen költekezést és a válságot. A jelenlegi baloldali szereplők, így a Momentum és egyes ellenzéki polgármesterek most a lakossággal akarták megfizettetni a válságot, amíg a kormány elejét nem vette ennek a folyamatnak.

2021. 01. 05. 7:31
Szekeres Imre
Budapest, 2012. február 10. Szekeres Imre, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országgyűlési képviselője érkezik a párt frakcióülésére az MSZP VI. kerületi, Jókai utcai székháza előtt. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szekeres Imre, a Gyurcsány–Bajnai-kormányok honvédelmi minisztere hétfőn osztotta meg pártja adóemelési javaslatát a Népszavában. Szekeres a baloldali lap hasábjain arról értekezett, hogy igazságosabb rendszerre lenne szükség, amihez szerinte adóemelések kellenek. A korábban befolyásos szocialista politikus az iparűzési adó fizetésének felfüggesztését nehezményezte véleménycikkében, mondván, az azért igazságtalan, mert „a vállalkozás természetesen használja az adott település adottságait és infrastruktúráját”. – Az egyes ember vagy vállalkozás önzésére játszva kiszolgáltatottá válik mindenki és minden – írta Szekeres. Az MSZP-s politikus az ellen tiltakozik, hogy a járvány gazdasági hatásai által sújtott vállalkozásoknál több pénz maradjon, amelyek így munkahelyeket tudnak megtartani, ami pedig végső soron a családok jövedelmét garantálja. Szekeres totális érzéketlenségét mutatja, hogy mindemellett a vállalkozások önzéséről is beszél.

Szekeres Imre, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országgyűlési képviselője

Az adócsökkentés ellenzése mellett az MSZP-s politikus direkt adóemelésre is javaslatot tesz. Érdemes kiemelni: Szekeres Imre nem egyedül találta ki ezeket az intézkedéseket, hanem a „Szociális Demokráciáért Intézetben működő szakértői csoporttal”. Ha a kedves olvasó még sosem hallott róluk, ne magát okolja, azt azonban érdemes megjegyezni, hogy 52,5 millió forintot kapott ez a társaság az MSZP parlamenti frakciójától. A szocialista szakértők arra tettek javaslatot, hogy „a 15,5 százalékra csökkentett járulékkulcsot legalább 18,5 százalékra” emeljék vissza, vagyis növelnék a vállalkozások terheit.

A baloldal az elmúlt évtizedekben mindössze két dologban képviselt koherens álláspontot: a jelenleg kormányzó pártok teljes körű bírálatában és az adóemelés szükségességében. A Gyurcsány–Bajnai-kormányok politikáját talán már felesleges részletesen kiemelni, szinte az összes, a lakossági, illetve a kis-, valamint a közepes vállalkozások adóterheit megnövelték.

Az újonnan létrejött baloldali pártok, így például a Momentum Mozgalom is komoly adóemelésre készül a programja szerint. A párt által a 2018-as választások előtt vizionált adórendszert kettő vagy több kulcsosként képzelték el, és a havi 500 ezer forintnál nagyobb jövedelmet 25 százalékos elvonással sújtották volna. Az ellenzéki párt a társasági adót is megemelte volna, a kedvezményes áfakulcsokat (18 és öt százalék) egy tízszázalékos kulcsban vonta volna össze. Ez azokat a vállalkozásokat, illetve vásárlókat terhelné, akik a kedvezményes körbe tartozó cikkekért, szolgáltatásokért eddig ötszázaléknyi áfát fizettek.

Az adóemelések igénye a baloldal által vezetett önkormányzatokban is tetten érhető volt egészen addig, amíg ennek elejét nem vette a kormány. Józsefvárosban Pikó András az építmény-, telek- és kommunális adót emelte volna meg. Baranyi Krisztina Ferencvárosban a parkolási díjakat, Újbuda DK-s polgármestere, László Imre az építmény-, telekadókat szerette volna növelni. A szintén gyurcsányista Niedermüller Péter az autósokat akarta megsarcolni. A kormány december elején rendeletben tiltotta meg, hogy a városvezetők a válság alatt a lakosságtól szedjék be a járvány miatt kieső bevételeket. Az adójogszabályok értelmében az adóemeléseket december végéig be kellett volna jelenteniük az önkormányzatoknak, ám mivel a terhek növelését a kabinet megtiltotta, ezért az önkormányzatok nem vethetnek ki újabb terheket 2021-ben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.