Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A sztrájkoló SZFE-tanárok cserben hagyták a diákokat

Több mint húsz sztrájkoló tanár mondott fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, cserben hagyva ezzel a diákokat, akiket korábban az oktatásuk folytatásáról „biztosítottak”. Vidnyánszky Attila, az egyetemet irányító alapítvány kuratóriumi elnöke lapunknak arról beszélt, hogy csupán vasárnap jutott el hozzájuk a hír, a péntekig sztrájkoló tanárok úgy tettek, mintha maradnának.

Hertelendy Gábor
2021. 02. 23. 6:05
Vidnyánszky Attila
Vidnyánszky Attila Nemzeti Színház Igazgatója. 20210217 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Látszik az, hogy micsoda gépezet működik a háttérben itt, Magyarországon és külföldön is – mondta a Magyar Nemzetnek Vidnyánszky Attila annak kapcsán, hogy a tanárok nyolcvan százalékának a pénteki felmondását csupán vasárnap kapta meg az intézmény vezetősége. A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumi elnöke szerint akik felmondtak, azoknak nem a diákok számítanak, őket csupán eszközként használják.

– Pár hónappal ezelőtt megfogalmaztuk, hogy a leggonoszabbul akkor fognak eljárni a tanárok, ha úgy csinálnak, mintha maradnának az SZFE-en, és a februári évkezdés első napján mondanak fel. A döntésük ehhez van igazítva annak érdekében, hogy megnehezítsék a mi dolgunkat

– hangsúlyozta. Szóba került a sztrájk befejezésének pénteki bejelentése is. Vidnyánszky Attila kérdésünkre elmondta, a sztrájk az indításakor is törvénytelen volt, és inkább szétszakítják az egyetemet, mintsem együtt próbálnának dolgozni az új vezetéssel. A kuratóriumi elnök az újonnan kinevezett oktató, Szarvas József kapcsán megjegyezte: Magyarország egyik legjobb színésze. – Ráadásul az a társadalmi tevékenység, az a közjólétért tett igyekezethalmaz, amit Jóska az elmúlt évtizedekben megvalósított, a Tündérkertektől a Pajtaszínházáig, az példaértékű, azontúl egy remek, szeretetnek, közismertségnek örvendő színész – tette hozzá. Vidnyánszky Attilának megvan a véleménye Sárosdi Lilláról is, aki korábban férje, Schilling Árpád színházában két férfit elégített ki a színpadon, meztelenül.

– És akkor félszínészek Franciaországból üzengetnek, borzalmas színészi teljesítménnyel, ahol nemcsak a tartalom rettenetes, hanem az a minőség is, ahogy teljesít mint színész

– mondta.

Vidnyánszky Attila

Több a jelentkező

Az SZFE tegnap rövid közleményben jelezte, megkezdődött az oktatás az intézményben. – A tanév második szemesztere zökkenőmentesen indult annak ellenére, hogy több oktató február 21-én vasárnap este 19 óra 30 perckor rendkívüli felmondását juttatta el az egyetem vezetőihez – írták. A zökkenőmentesség mellett az is szól, hogy a baloldali sajtóhíresztelés ellenére a diákok bíznak a megújuló egyetem vezetésében. Mivel a jelentkezési adatok szenzitív információknak minősülnek, ezért a felvételi vizsga díját befizetők számából következtethető a jelentkezések száma. Vidnyánszky Attila a lapunknak adott tegnapi interjúban elmondta, eszerint

közel 1200-an jelentkeztek az SZFE-re, hetven fővel, azaz öt százalékkal többen, mint tavaly.

– Ez az adat garancia arra, hogy számtalan tehetség lesz közöttük, akiket örömmel tanítunk majd az egyetemen – tette hozzá a kuratóriumi elnök, megjegyezve: mindössze négyen hagyták el a színművészeti intézményt.

Cserben hagyottak

A baloldali HVG arról írt, hogy

több mint húsz sztrájkoló tanár adta be felmondását az egyetem vezetésének, akik úgy akartak felállni, hogy ezzel a lehető legkevesebb kárt okozzák a hallgatóknak.

A lapnak küldött közlemény szerint a tanárok a 2020/2021-es tanév őszi félévének befejeztével hagyták ott az egyetemet, azaz nem írták alá szerződésüket a következő félévre, illetve megszüntették tagságukat az SZFE Doktori Tanácsában. Azonban több olyan tanár neve is szerepel a felmondott oktatók névsorában,

akinek osztálya már végzős, azaz a második szemeszterüket többek között záróvizsgájukra való felkészülés és tanári konzultálás tölti majd ki. Ebbe a kategóriába tartozik Németh Gábor is, aki novemberben a 24.hu-nak adott interjúban még arra utalt, hogy az általa vezetett osztályának záróvizsga-időszakáig fog maradni az intézményben.

– Eleve két kiváló ember – Róbert Júlia és Garai Judit – vezeti ezt az osztályt, azért kértek fel rendhagyó módon harmadiknak, mert nagyon jó viszonyom van az osztállyal. Így természetesnek gondolom, hogy amíg ők idejárnak, addig én is idejárok – hangoztatta Németh Gábor. Hasonló Upor László egykori rektorhelyettes magatartása is, aki

úgy mondott fel pénteken, hogy még ebben az évben az MSZP-közeli Hírklikknek azt mondta, „nemsokára indul a második félév, és mi már arra koncentrálunk”.

Januárban pedig az a Fullajtár Andrea hagyta cserben felmondásával a hallgatókat, aki az augusztus 31-i, Vas utcai tüntetésen arról „biztosította” növendékeit, marad az SZFE tanára. – Hogy miért nem hagyom itt az osztályomat? Mert tudom, hogy nekik mennyi tehetséges munkájuk van benne! Ti vagytok a jövő! Titeket már nem lehet megvezetni, ugye? – harsogta a színész, aki arról ismert, hogy az egyik SZFE-demonstráción tabletről olvasta fel a Nemzeti dalt.

Fizetett lázítók

A felmondás időzítése előre eltervezett játszmának tűnik:

míg egy hete a sztrájkoló tanárokat magába foglaló Freeszfe Egyesület társadalmi nyomásra lemondott a VII. kerületi Damjanich utca 4. szám alatt álló, eredetileg egy zeneiskolának felújított épületről, addig a felmondásokkal egy időben, pénteken jelentették be 101 nap után a „tanköztársaság” befejezését.

Lapunk arról számolt be korábban, hogy bár a sztrájkoló tanárok azt állították kérdésünkre, nem vették fel a fizetést a tüntetések során, az egyetem vezetése megerősítette,

február 9-én minden tanár, így a sztrájkolók is megkapták a bért a munkáltatójuktól.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.