Budafok befogadná Niedermüller üldözöttjeit

Míg Niedermüller Péter kiebrudalta a Heti Tv-t és a 100 Tagú Cigányzenekart, Karsay Ferenc, Budafok–Tétény fideszes polgármestere befogadná a két kulturális intézményt, s ehhez képviselői támogatását kéri.

Bákonyi Ádám
2021. 02. 21. 15:56
null
A hungarikumként is jegyzett együttes több mint ezer koncertet adott Fotó: MTI/E. Várkonyi Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karsay Ferenc (Fidesz–KDNP) Budafok–Tétény polgármestere a sajtóban megjelent hírekből értesült, hogy a Heti Tv és a 100 Tagú Cigányzenekar szinte egyszerre vesztették el a működésükhöz szükséges helyiségeket. Ismert, Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere egymás után lehetetleníti el a VII. kerület kulturális intézményeit, legutóbb a 100 Tagú Cigányzenekart tette ki a Wesselényi utcai épületből, ahol eddig a próbáikat tartották. A Gyurcsány-párti polgármester korábban a Molnár Antal Zeneiskolától tagadta meg a dokumentumok alapján bizonyíthatóan nekik szánt ingatlan átadását, és az Európában egyedülálló, zsidó tematikájú Heti Tv bérleti szerződését is felmondta.

Karsay Ferenc Budafokon adna otthont a Nidermüller által elüldözött 100 Tagú Cigányzenekart, és a Heti Tv-nek

A történtek után Karsay Ferenc úgy gondolta, hogy

kötelessége felajánlást tennie a két, általa nagyra becsült csapatnak,

ezért a hétvégén egy-egy levélben fogalmazta meg szándékát, amelyet Breuer Péternek, a Heti Tv tulajdonosának és Beke Farkas Nándornak, a 100 Tagú Cigányzenekar elnökének címzett. Leveleiben Budafok–Tétény polgármestere arról érdeklődött a két vezetőtől, hogy a kerület milyen ideiglenes vagy akár hosszú távú megoldással tudná segíteni szervezeteik fennmaradását, amelyek Budapest multikultúrájának meghatározó részét képezik. Karsay hangsúlyozta: nem kíván egymaga végleges döntést hozni ezen ügyekben, ezért arra kérte a képviselő-testületét, hogy támogassák az elhatározását, és s február 23-án 16 óráig ismertessék álláspontjukat és javaslataikat a felajánlható megoldásokkal kapcsolatban.

Karsay Ferenc a Heti Tv-vel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy

Budafok–Tétényben a zsidó kultúrának nagy múltja van. Ennek bizonyítékául emelte ki, hogy Nagytétényben van az ország egyik legrégebbi, 250 éves zsidó temetője, illetve, hogy a kerület szintén negyed évezredes zsinagógája ma már könyvtárként, de a zsidó kultúrát továbbra is szolgálva működik.

– Kerületünk mindig híres volt arról, hogy jól működött az együttélés a különböző népcsoportok és vallási felekezetek között. Így különösen nagy veszteség volt, amikor a XX. század közepén két jelentős csoport szenvedett gyógyíthatatlan veszteséget: a háború alatt elhurcolt zsidóság és a háború után kitelepített svábok – mondta a kormánypárti polgármester. Hozzátette: Budafok–Tétényben helye van a másképp gondolkodó médiumoknak is, jó példa erre az, hogy az RTL klub is a kerületben működik.

Karsay hasonlóan gondolkodik a 100 Tagú Cigányzenekar ügyéről is.

– A zenekar Magyar Örökség- és Hungarikum-díjas együttes, amely egyedülálló értéke a magyar kulturális életnek. Megszűnése esetén örökre elveszhet a népi cigánymuzsika életben tartásának legfontosabb színtere. Olyan technikai tudást és népzenei szemléletet tanulhatnak tőlük az új zenészgenerációk, melyek elsajátítására máshol nincs lehetőség – fogalmazott.

A polgármester hangsúlyozta: Budafok–Tétény a művészeti oktatás egyik fellegvára, itt működik a Magyar Örökség-díjas és nemzetközileg elismert Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola, illetve rendszeres helyszíne a cigány származású zongoraművészről, Cziffra Györgyről elnevezett művészeti fesztiválnak is.

Az üggyel kapcsolatban egyébként érdemes felidézni, hogy míg Niedermüller Péter anyagi okokra hivatkozva teszi tönkre a rá bízott kerület kulturális életét, az adócsalás miatt elítélt Czeglédy Csaba ügyvédi irodájának sorra adja zsírosabbnál-zsírosabb megbízásokat. Niedermüller csak idén közel ötvenmillió forinttal tömi ki a Gyurcsány Ferenc illetve az Altus ügyvédjeként is tevékenykedő Czeglédy cégét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.