Az eddig regisztrált idősek több mint felét már beoltották

A rendőrségnek tudomása van arról, hogy a hétvégén országszerte gyülekezésre hívják az embereket, de rendezvényt szervezni, tartani, annak a helyszínén tartózkodni továbbra is tilos – hívta fel a figyelmet az operatív törzs mai tájékoztatóján Gál Kristóf, az ORFK szóvivője. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője pedig azt közölte: a múlt héten engedélyezett Janssen-vakcinából legkorábban április második felében érkezhet Magyarországra.

Veres László István
2021. 03. 19. 12:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tegnap 10 759 volt az új fertőzöttek száma, és elhunyt 213 koronavírusos beteg, jelenleg 10 264 koronavírus-fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 1174-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a legfrissebb járványadatokat Galgóczi Ágnes az operatív törzs tájékoztatóján. A Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője hozzátette: a beoltottak száma 1 477 554 fő, közülük 444 451-en már a második oltásukat is megkapták.

– Az eddig regisztrált idősek több mint felét már beoltották, és jelenleg is folytatódik az immunizációjuk. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tegnap biztonságosnak minősítette az AstraZeneca-vakcinát, mivel nem találtak összefüggést az oltás és a kevés számú vérrögképződéses eset között

 

– tudatta Galgóczi Ágnes. Az EMA szerint a vakcina – amellyel már több millió embert beoltottak – jótékony hatása messze meghaladja az esetleges mellékhatások kockázatát. – Az oltást követő nemkívánatos eseményeket a gyártók, a nemzetközi és a hazai gyógyszerhatóságok is minden esetben kivizsgálják – hangsúlyozta, majd ismét felhívta a figyelmet az oltás, valamint a higiénés szabályok és a védelmi intézkedések betartásának fontosságára. Galgóczi Ágnes szólt arról is, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában

eddig 1397 esetben a brit, tizenhárom estben a cseh, hat esetben pedig a dél-afrikai vírusmutánst mutatták ki, a brazil variáns még nincs jelen hazánkban.

Közölte: az EMA által a múlt héten engedélyezett Janssen-vakcinából legkorábban április második felében érkezhet szállítmány Magyarországra. – A háziorvosok hetente kapják meg az oltást kérők listáját, valamint a vakcinákat, és mindig annyi oltóanyaghoz jutnak hozzá, amennyi az országban rendelkezésre áll – jelezte a szakember.

– A miniszterelnök ma bejelentette, hogy a kormány a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat március 22-től újabb egy hétre meghosszabbította. Ennek értelmében továbbra is kötelező a maszkviselés lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen, érvényben marad az este nyolctól reggel öt óráig tartó kijárási tilalom, és a most zárva tartó üzletek sem nyithatnak ki további egy hétig. Tilos továbbá rendezvényt szervezni, tartani, annak a helyszínén tartózkodni – közölte Gál Kristóf. Az alezredes elmondta:

a rendőrség tudomására jutott, hogy magánszemélyek erre a hétvégére is országszerte gyülekezésre hívják az embereket. Ezzel azonban veszélynek tehetik ki a saját, illetve mások egészségét, ezért a hatóság azt kéri, hogy mindenki tartsa be a rendelkezéseket. – A rendőrség továbbra is következetesen érvényt szerez és érvényt fog szerezni a hatályos jogszabályoknak

– tette egyértelművé az ORFK szóvivője. Gál Kristóf beszámolt arról, hogy a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt tegnap összesen 559 esetben intézkedtek a rendőrök. Tájékoztatása szerint a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások, gyülekezések tilalmának megsértése miatt csütörtökön 379 emberrel szemben kellett intézkedni. Elmondta: a rendőrök tegnap egy Somogy megyei presszót hat hónapra bezárattak, mert a tiltás ellenére nyitva tartott, és vendégeket szolgáltak ki.

Az alezredes tudatta azt is, hogy tegnap a Magyarország területén személyforgalomban átutazók 113 alkalommal sértették meg a tranzitszabályokat. Elmondta továbbá, hogy tegnap 8327 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 50 701 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 4689-en vállalták, hogy a rendőrség mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.