Egy iPhone miatt tartóztatták le a NAV-vezetőt

Egy 342 ezer forintos iPhone-ért cserébe a NAV egyik felsővezetője elintézte a vele bizalmas viszonyban lévő ismerősének, hogy egy cég adóhatósági eljárását lezárják. Amennyiben a bíróságon bebizonyosodik a vesztegetés, akár tíz évet is kaphat a magas rangú adóhatósági vezető. Őt és vesztegetőjét letartóztatták.

2021. 03. 20. 7:56
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy iPhone XS Max mobiltelefonért adta el a becsületét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felsővezetője, aki a 342 ezer forintos készülékért cserébe elintézte ismerősének egy cég elleni adóhatósági eljárás lezárását. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) korrupciós bűncselekmény, vesztegetés alapos gyanújáról ír a közleményében. A NAV-vezetőt és vesztegetőjét a KNYF indítványának megfelelően letartóztatta a bíróság a szökés, a bizonyítás megnehezítésének, továbbá a hivatalos személy esetében a bűnismétlés veszélyére tekintettel.

Az ügyészség vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve

elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki a NAV vezetőt, aki társával együtt tagadta a bűncselekmény elkövetését.

A NAV felsővezetőjének cselekménye egyike a legsúlyosabb korrupciós bűncselekményeknek, a terhére róható minősített vesztegetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A nyomozás során számos tárgyi bizonyíték került elő. Fotó: Bach Máté

A nyomozás során az érintettek lakó-, illetve tartózkodási helyén, munkahelyi irodáiban és gépjárműveiben tartott kutatások során

számos tárgyi bizonyíték került elő.

A KNYF nyílt nyomozását megelőzte a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) operatív munkája, az NVSZ munkatársai az elfogásban és a házkutatásokban is közreműködtek a Készenléti Rendőrség munkatársaival együtt. A nyomozás kezdeti szakban van, a tényállás teljes körű felderítése és a bizonyítékok beszerzése, értékelése folyamatos.

A letartóztatott adóhatósági vezető tette már csak azért is érthetetlen, mivel

tudnia kellett, hogy az adóhivatalnál dolgoznak az NVSZ NAV főosztály munkatársai,

azt pedig nem gondolhatta komolyan, hogy a védelmi szolgálat emberei csak a határokon szolgáló pénzügyőrök korrupciós hajlandóságát vizsgálják.

Legutóbb február 11-én közölte a KNYF, hogy a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség korrupciós bűncselekmény miatt őrizetbe vett egy adóellenőrt. Akkor is az NVSZ felderítése előzte meg az őrizetbevételt, majd a letartóztatást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.