Életfogytiglani fegyházat kapott a csantavéri bérgyilkos

A bizonyítékok alapján szerdán életfogytiglani fegyházra ítélték Dér Csabát, legkorábban negyven év letöltése után szabadulhat a rácsok mögül. A bérgyilkos az amszterdami kivégzést nem tudta letagadni, mivel azt ipari kamerák rögzítették, azt viszont nem vallotta be, hogy Budapesten ő lőtte volna agyon Vetula Lászlót.

2021. 03. 03. 15:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez egy izgalmas pillanat. Fel vagyok készülve a legrosszabbra – mondta szerdán Dér Csaba bérgyilkos a bírónak, mielőtt az kihirdette volna az ítéletet. Be is következett, amire számított, hiszen életfogytiglani fegyházra ítélte a Fővárosi Törvényszéken Mikó Gergely bíró, két gyilkosság miatt. A vajdasági szerb–magyar kettős állampolgár negyven év letöltése után kérheti, hogy vizsgálják meg feltételes szabadlábra helyezésének lehetőségét. Amennyiben másodfokon is marad ez az ítélet, a szerb drogmaffia bérgyilkosának tartott Dér nyolcvanéves korában szabadulhat a magyar fegyházból, csakhogy Szerbiában is várhatóan negyven évet kell majd még letöltenie.

Csak annyit ismer be Dér Csaba, amit kétségtelenül rábizonyítottak a nyomozások során Fotó: Riasztás / HírTV

Ennél már csak egy súlyosabb ítéletet kaphatott volna, a tényleges életfogytiglani fegyházat, de végül az Európai Unió hallgatólagos elvárásainak megfelelően még sem élete végéig kell rácsok mögött maradnia. Vagyis mégis, de lássuk miért!

A vádirat szerint Dér Csaba

2018 szeptemberében Budapesten, a XV. kerületi kiserdőnél végzett Vetula László egykori építési vállalkozóval,

aki két-három évvel korábban már a sokkal jövedelmezőbb kábítószer-terjesztésre tért át. Vetula Szerbiából szerezte be a kokaint, ám az akkori szállítója felemelte az árat, így új beszerzési forrást keresett. Ekkor talált kapcsolatot a szerb Alen K.-hoz, akinek Dér Csaba is dolgozott. K. Dért bízta meg, hogy lebonyolítsa a budapesti üzletet Vetula Lászlóval, akit a XV. kerületi kis erdőhöz hívott. Dér 11 darab, egykilós csomagot készített porcukorból. Vetula korábban 14 millió forintnyi előleggel lefoglalta a szállítmányt, ám amikor a csomagokat ellenőrizni akarta, Dér közelről tarkón lőtte, majd a holttestét a patakba vonszolta. Valaki megzavarhatta, mert Vetula autójában nemcsak a csomagok maradtak, hanem egy piros hátizsák is, benne egy parókával, rajta az elkövető DNS-ét hordozó anyagmaradványokkal.

A DNS-azonosítás gyorsan ment, és nemzetközi körözést adtak ki Dér ellen, akit ez alapján Prágában fogtak el és adtak ki Magyarországnak. A magyar nyomozók eredményei alapján 2019. február végén a holland hatóságok DNS-egyezéssel bizonyították:

2018 augusztusában egy amszterdami kávézóban Ivan Serdarušić horvát állampolgárt is Dér végezte ki.

 

A holland hatóság felajánlotta Magyarországnak a büntetőeljárás lefolytatását és az igazságszolgáltatást.

A vajdasági Csantavéren született szerb-magyar kettős állampolgár, Dér szerint a Hollandiában, magányos farkasként élő horvát szerencsejátékost, Sergiót, azaz Ivan Serdarušićcsot csak meg akarta ijeszteni, mivel ő és bandája vadásztak rá. Csakhogy a Hollandiában végrehajtott gyilkosságról ipari kamerák készítettek felvételeket, amelyeken még az egy nappal korábbi terepfelmérés is látszik, a gyilkosság előtt, illetve az, hogy Dér gatyára vetkőzve, „sportolóként” kocog el a helyszínről. Dér egy másik gyilkosságáról is kamerafelvétel készült, a 2019-es, Nebojsa Markovics ellen elkövetett belgrádi merényletről. A felvételek egyértelműek, így Dér Csaba kénytelen volt elismerni ezt a két kivégzést. A magyar eljárásnak azonban csak a magyar és a holland gyilkosság a tárgya, a szerbiai nem.

Szerbiában a gyilkosságért további negyven évet kaphat majd Dér a távollétében lezajló tárgyaláson.

Dér és a lelkiismeret

A lelkiismerete szólalhatott meg a délszláv maffia bérgyilkosának tartott Dér Csabának, aki annak ellenére, hogy konokul tagadja, hogy ő lőtte volna agyon Vetula Lászlót Budapesten, az áldozat lányát komoly összeggel – egymillió forinttal – támogatja. „A Vetula Lászlót az Elen lőtte le. Az Elen igazi neve Grsics Nemanja.” – mondta a bíróságon a csantavéri férfi, akit a délszláv kábítószer-maffia bérgyilkosának tartanak Szerbiában. Dér azt is bejelentette a bíróságon, hogy bár semmi köze a Pólus Center mögött végrehajtott bűncselekményhez, az áldozat lányát megsajnálta, és a jövőben anyagilag is támogatni fogja, mert „ő egy érzékeny ember”.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.