Hetvenhat százalékos az AstraZeneca-vakcina hatékonysága

Laboratóriumi vizsgálatok és az önkéntesek tesztelése is bizonyította a brit–svéd oltóanyag hatékonyságát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 25. 12:40
null
Budapest, 2021. március 13. Az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina a Szent Margit Kórház oltópontján 2021. március 13-án. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenhat százalékos hatékonysággal akadályozza meg az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája a Covid–19 tüneteinek a kialakulását – áll a gyógyszergyártó ma reggeli, a Magyar Távirati Irodához eljuttatott közleményében.

A vállalat korábbi, március 21-én kiadott statisztikai adatai szerint ez a hatékonysági mutató még 79 százalékos volt. volt. A legfrissebb bejelentés leszögezi, a két szám nem áll egymással ellentmondásban, a klinikai kísérletek harmadik fázisában mintegy 32 500 önkéntes vett részt. A teszteredménynek értékelésével folyamatosan változnak a mutatók, de a ma bejelentett, 76 százalékos aránynál nem volt még rosszabb részeredmény.

A közlemény szerint a brit–svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagának hatékonysága az idős, kiemelten veszélyeztetett korosztályba tartozó, 65 év felettiek esetében 85 százalék fölött van, és száz százalékban megakadályozza, hogy a beoltottaknál súlyos vagy életveszélyes tünetek alakuljanak ki, a vakcinával beoltottak nem szorulnak kórházi ellátásra.

A közleményt a gyártó nem sokkal azt követően hozta nyilvánosságra, hogy a hét elején az Egyesült Államok allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézete (NIAID) az AstraZeneca oltóanyag-kísérletek teszteredményeinek esetleges elavultságát firtatta. Emiatt a vakcina alkalmazását az elmúlt hetekben rövid időre több ország is felfüggesztette, miután felmerült, hogy az oltóanyag vérrögképződési problémákat okozhat. Ezt követően az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megvizsgálta a vakcinát. Az ellenőrző elemzések alapján ismét megállapították a szakértők, hogy az oltás előnyei messze meghaladják a potenciális kockázatokat, az oltóanyag pedig hatékony és biztonságos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.