időjárás 32°C Mária 2022. augusztus 15.
logo

Feljelentik Botka Lászlót a Központi Nyomozó Főügyészségen

Borsodi Attila
2021.05.14. 11:16
Feljelentik Botka Lászlót a Központi Nyomozó Főügyészségen

Beváltja ígértét, és feljelenti Botka László szegedi balliberális polgármestert Szabó Bálint független önkormányzati képviselő. A politikus hanyag és hűtlen kezelés gyanújával fordul a Központi Nyomozó Főügyészséghez, de azt sem tartja kizártnak, hogy a hivatali visszaélés is megvalósult.

– A Központi Nyomozó Főügyészségre hanyag és hűtlen kezelés gyanújával eddig ismeretlen tettes ellen beadott feljelentésemet a mai napon kiegészítem azzal, hogy kérem az elkövető, Botka László büntetőjogi felelősségre vonását – jelentette ki lapunk megkeresésére Szabó Bálint, a Mindenki Szegedért Mozgalom alapítója. A független önkormányzati képviselő ezzel kapcsolatban elmondta: nagy örömére a teljes helyi ellenzék, a Fidesz–KDNP is felsorakozott mellé, és egyként tiltakoznak Botka László polgármester ámokfutása ellen, amit a Cserepes sori piaccal szemben tesz.

– Ez új szintre lépett, hiszen a balliberális polgármester a hét évvel ezelőtt pályázati és saját forrásból felújított csarnokot el kívánja dózerolni még azon az áron is, hogy az arra felvett pályázati támogatást, a 16 millió forintot visszafizeti a kamatokkal együtt – indokolta a feljelenést a politikus.

Botka László felett gyűlnek a viharfelhők
Fotó: Kurucz Árpád

Szabó Bálint hangsúlyozta: tekintettel arra, hogy a polgármester ezt a döntést egyszemélyben hozza meg a járványügyi veszélyhelyzetet kihasználva, így az ügyben minden felelősség őt terheli. – Nem maradt más választásom, minthogy a polgármesteri döntést aláíró Botka Lászlót név szerint feljelentem hűtlen és hanyag kezelés bűntettének gyanújával. Egyúttal azt is indítványozom a Központi Nyomozó Főügyészségen, hogy vizsgálják meg a hivatali visszaélés lehetőségét is.

A Mindenki Szegedért Mozgalom alapítója elmondta, hogy Botka László a mostani döntésével egy hosszú folyamat végére tesz pontot. Szavai szerint ugyanis nem egy büntetőjogilag értelmezhető cselekményről van szó, hanem több cselekmény egymásba fűződő láncolatáról.

– Ez azzal kezdődött, hogy a polgármester a koronavírus-járvány első hullámában, a járványügyi veszélyhelyzetben átmenetileg bezárta a Cserepes sori piacot, ezzel nagyságrendileg húszmillió forint veszteséget okozhatott a létesítményt működtető cégnek, ami már önmagában is felvethet büntetőjogi felelősséget. Ezt követően a veszteségre hivatkozva véglegesen bezárta a Cserepes sori piacot, majd jelentős költséggel elkezdte bontatni azt. Amikor aztán odaért azokhoz a pavilonokhoz, amelyeket a pályázati támogatás miatt nem lehetett volna elbontani, akkor inkább úgy döntött, visszafizeti a 16 millió forintot és kamatait, csakhogy végleg elsöpörje a piacot – mutatott rá Szabó Bálint.

Az önkormányzati képviselő a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: fennáll a veszélye, hogy mindezt Botka László azért teszi, hogy a telket haveroknak játssza át. Kiemelte: ha valami, akkor ez a bűnüldöző szerveknek, de akár a laikusoknak is egyértelműen kimerítheti a hűtlen és hanyag kezelést.

Mint ismert, Szabó Bálint a napokban tett ígéretet arra, hogy ha a polgármester aláírja a piacot működtető cég kapcsán készült előterjesztést a korábban igénybe vett fejlesztési pályázat szerződésének a megszüntetéséről és a támogatás kamatokkal növelt összegének a visszafizetéséről, akkor már név szerint Botka ellen tesz feljelentést a Cserepes sori piac elmúlt ötéves gazdálkodása, illetve a létesítmény bezárása miatt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.