Legutóbb tavaly szeptemberben volt ilyen kevés áldozata a járványnak

A hétfői adatok szerint öt idős beteg hunyt el koronavírus-fertőzés következtében.

Magyar Nemzet
Forrás: koronavirus.gov.hu2021. 05. 31. 9:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan oltanak, a beoltottak száma 5 146 949 fő, közülük 3 611 690 fő már a második oltását is megkapta – adta hírül a Koronavírus.gov.hu kormányzati portál.

156 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 804 538 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt öt idős beteg, így az elhunytak száma 29 733 főre emelkedett.

Az adatsorokat böngészve az derül ki, hogy legutóbb 2020 szeptemberében hunytak el ilyen kevesen egy nap alatt koronavírus-fertőzésben, abban a hónapban még jellemzően tíz alatt maradt a napi halálozási szám. Ezt követően egyébként 2020 év végén és 2021 elején érkezett a vírus második és harmadik hulláma, amely addig nem látott fertőzöttségi csúcsokat hozott nemcsak Magyarországon, hanem globálisan is.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 700 236 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 74 569 főre csökkent. 981 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük száztízen vannak lélegeztetőgépen. Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán – olvasható a kormányzati portálon.

A magyar lakosság 53 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 37 százalékos átlaggal. Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás felvétele ezért is fontos. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Jelenleg Pfizer-, Sinopharm-, korlátozott mennyiségben pedig még Szputnyik és egyes oltópontokon Moderna-vakcinával való oltásra is foglalható időpont. Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra ingyenes letölthető, ezzel ki lehet váltani a védettségi igazolvány bemutatását.

Miután ötmillió embert már beoltottak, életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, sok korlátozás megszűnt, ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még köztünk van.

Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedésben és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.

A kulturális eseményeket – a zenés táncos, rendezvények kivételével –, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott nagyobb (500 főt meghaladó résztvevő által látogatott) rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják. A szabadban tartott kisebb (500 résztvevőnél kevesebb fő) rendezvényeket bárki látogathatja. Mindezek alól kivételt képeznek a zenés, táncos rendezvények, amelyeket életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek látogathatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.