Új kiállítással és történelmi sétával nyit a budai Palotanegyed

A már jól ismert programok mellett új látnivalókkal is találkozhatnak az érdeklődők: A Hauszmann-sztori címmel egy teljesen új, ingyenes kiállítás mutatja be a Budavári Palotanegyed újjászületését, a Budai várséták kínálata pedig egy föld alatti, látványos élménysétával kiegészülve indul újra.

2021. 05. 01. 9:18
null
Budapest, 2021. február 23. Kilátás a Gellért-hegy oldalából a Budavári Palota F-épületére és kupolájára (j), a nemrég újjáépített Lovardára (b) valamint alatta a felújított várfalra. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Várkapitányság kulturális programjai május 4-étől újra elérhetők a Budavári Palotanegyedben. Ennek részeként egy új tárlat mutatja be a Budavári Palotanegyed századfordulós és mai, nagyívű fejlesztéseit. A Hauszmann-sztori című kiállítás a Budavári Palota A épületében látogatható ingyenesen. Multimédiás technológiával, a régmúlt felelevenítésével ismerhető meg a városrész fénykora, amikor a dualizmus időszakában Hauszmann Alajos építész újraálmodta a királyi palotát és környezetét – olvasható a Várkapitányság lapunknak eljuttatott közleményében.

A fénykor mellett feltárulnak a világháborús pusztítások és az azt követő időszak tudatos rombolásai is. A tárlat a budai Vár mostani újjászületését, a Nemzeti Hauszmann-program részeként történő fejlesztéseket is bemutatja.

A kiállítás keddtől vasárnapig 10–18 óráig látogatható, a nyitvatartási napokon ingyenes tárlatvezetés indul 13 és 15 órakor.

Május első hetében indulnak újra a népszerű vezetett séták is, amelyek során a résztvevők a vár történetét és titkait ismerhetik meg. A Budai vársétákon igazi különlegesség a Hájim öröksége című új élményséta, amely a Várhegy zegzugos pincerendszerébe kalauzolja a látogatókat, képeken, hangokon és illatokon keresztül idézi meg a középkorban virágzó zsidónegyed életét. A séta során megtekinthető Magyarország legrégebbi fennmaradt zsidó rituális fürdője. A vezetett sétákra a Budaivárséták.jegy.hu oldalon lehet jegyet foglalni.

A kényszerű leállás alatt az újranyitás reményében előkészítettünk több újdonságot is – emelte ki Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese. – Nagyon örülünk, hogy két teljesen új programmal várhatjuk vissza a látogatókat. Bízunk benne, hogy a megszokott kulturális pezsgés fokozatosan visszatérhet a budai Várba, hisszük, hogy erre már mindannyiunknak nagy szüksége van lelkileg – tette hozzá.

Hauszmann paripái séta. Forrás: Várkapitányság

Ezzel összhangban jövő héttől ismét felkereshető lesz a Várkert Bazárban az Új világ született című történelmi kiállítás, amely átfogó kísérletet tesz arra, hogy új szempontok alapján, élményszerű hitelességgel mutassa be az első világháborút és a nyomában felfordult társadalmakat, valamint két pusztító diktatúra létrejöttét. A Terror Háza Múzeum kiállítása a Várkert Bazárban keddtől vasárnapig 10–18 óra között látogatható, tárlatvezetés előre egyeztetett időpontban igényelhető.

A Várkert Bazár déli panorámateraszán június végéig a szecesszió plakátművészetével is találkozhatnak a látogatók. Faragó Géza művészi plakátjai közt sétálva lehet csodálni a különleges élményt adó kilátást.

A programokat, kiállításokat és vezetett sétákat a hatályos rendelet alapján védettségi és személyi igazolvány együttes bemutatásával látogathatják a 18 év felettiek. A 18 év alatti hozzátartozók mentesülnek a védettségi igazolás alól. A programokon az érvényes járványügyi szabályok betartása kötelező.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.