A legnehezebb időszakban is nőttek a keresetek

A legnehezebb járványidőszakban is nőttek a keresetek Magyarországon – értékelte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán megjelent adatait az M1 aktuális csatornán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 30. 11:15
null
Az emelkedő kereset és az áfacsökkenés miatt bővül a fogyasztás Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KSH közlése szerint áprilisban 440 600 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 293 000 forint volt; mindkettő 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Bodó Sándor szerint a kedvező adatok azt jelzik, hogy túl vagyunk a nehezén. Hozzátette, hogy az adatokat akkor vették fel, amikor – január és április között – a járvány miatti legnehezebb időszakot éltük.

– Az látszik, hogy a gazdaság – mind a versenyszféra, mind a közszféra – nehezen ugyan, de kitartó, szorgalmas munkával, célirányos intézkedésekkel ezt a legnehezebb időszakot átvészelte

– fogalmazott az államtitkár, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy

száz hónapja folyamatosan növekednek a bérek Magyarországon.

Az államtitkár kitért arra is: a versenyszférában 8,7 százalékos bérnövekedés volt, ami azt jelzi, hogy ez a szféra jól teljesített; a közszférában 12,8 százalékos volt a növekedés, ami a kormányzati támogatásoknak is köszönhető – részletezte Bodó Sándor.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a legmagasabb a bérek a pénzügyi, a tudományos, a műszaki és az infokommunikációs szektorban voltak. A kormány döntésének köszönhetően jelentős – 35 százalékos – volt a bérnövekedés az egészségügyben is – tette hozzá.

Bodó Sándor jelentősnek nevezte a különbséget a szellemi és a fizikai munka után járó bérek között, hiszen az előbbinél az átlag 539 ezer forint, az utóbbinál pedig valamivel több mint 300 ezer forint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.