Menczer Tamás: A V4-ek ma a legerősebb szövetség az Európai Unióban

A visegrádi csoport (V4) ma a legerősebb szövetség az Európai Unióban, nemcsak politikailag, hanem egyre inkább gazdaságilag is – jelentette ki Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Forrás: MTI2021. 06. 30. 14:39
MENCZER Tams
Budapest, 2021. június 30. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelõs államtitkára beszédet mond a visegrádi csoport (V4) megalapításának 30. évfordulója alkalmából készült falfestés felavatásán a belvárosi Klauzál utcában 2021. június 30-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelte: a visegrádi csoport ma elsősorban a józan észt, az összefogást és az erőt, valamint a járványhelyzet utáni újraindulást jelenti Európában. A józan ész leginkább a migráció kezelésében mutatkozott meg, amikor a V4-ek elmondták: nem akarnak kevert társadalmakat, és felhívták a figyelmet a migráció jelentette terror- és egészségügyi veszélyekre.

„Mi egy olyan Európát akarunk, amelyben az együttműködés a kölcsönös tiszteletre, az erős nemzetállamokra épül”

– fogalmazott az államtitkár annak a Klauzál utcai tűzfalfestménynek az átadásán, amely a Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia alkotta V4-ek megalakulásának 30. évfordulójára készült.

A járványhelyzet utáni újraindítást segíti, hogy Magyarország folytatta Európában az egyik legsikeresebb védekezést, amelyben együttműködött a V4-ekkel is. Ezt tette lehetővé, hogy az ország korábban kezdhesse az élet és a gazdaság újraindítását – mutatott rá Menczer Tamás.

Menczer Tamás államtitkár beszédet mond a visegrádi csoport megalapításának 30. évfordulója alkalmából készült falfestmény felavatásán
MTI/Bruzák Noémi

Ez a visegrádi csoport lengyel elnökségének utolsó napja, csütörtökön pedig már a magyar elnökség kezdődik – mondta el a falfestmény ünnepélyes avatásán Lengyelország magyarországi nagykövete, Jerzy Snopek, hozzátéve:

Lengyelország sikeres, de nehéz elnökségen van túl, Magyarország pedig remélhetőleg már kedvezőbb járványügyi helyzetben tudja vezetni a V4-eket.

A diplomata szerint a V4-ek együttműködésének alapja a kohézió és a szinergia, az integráció és a szuverenitás. Nem szabad, hogy a csoport országait csak az érdekek kössék össze, szükség van a közös értékek megőrzésére is – figyelmeztetett a nagykövet, hozzáfűzve:

a V4-ek célja továbbra sem egy visegrádi szuperállam, hanem egyenlő és szuverén államok szövetsége.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár közölte, hogy a járványhelyzet szülte kulturális innovációkat a magyar elnökség alatt a V4-ek közös konferencián tekintik át a Magyar Nemzeti Múzeumban, majd a konferencia eredményeiből kiállítás is nyílik Strasbourgban.

Joanna Urbanska, a budapesti Lengyel Kulturális Intézet igazgatója elmondta, hogy a Magda Miszczak által tervezett falfestményt a lengyel elnökség záróaktusaként és a visegrádi csoport megalakulásának évfordulójára emlékezve Varsóban, Pozsonyban, Prágában és Budapesten is felavatják. A Klauzál utca 32. szám alatt látható budapesti alkotás a Neopaint Works munkája.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.