Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Dér Csaba: Önvédelemből öltem Belgrádban

Dér nyolcvanéves korában szabadulhat a magyar fegyházból, csakhogy Szerbiában is még várhatóan negyven évet kell majd letöltenie. Nálunk két ember megölése miatt kapott életfogytiglanit, Belgrádban egy embert ölt meg.

2021. 07. 14. 8:40
Csak annyit ismer be Dér Csaba, amit kétségtelenül rábizonyítottak a nyomozások során. Ennek ellenére életfogytiglani fegyházra ítélték Fotó: Riasztás Forrás: hírTV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belgrádi felső bíróság mai döntésével július 27-re napolta az ítélethozatalt Dér Csaba és Cigler Alen ellen a Nebojša Marković meggyilkolása miatt indult büntetőperben. A Délhír nevű vajdasági hírportál szerint Olivera Đurić, a bírói testület elnöke szeretné ellenőrizni Dér Csaba budapesti kihallgatásának hitelességét, ezért elrendelte a kihallgatási jegyzőkönyv beszerzését és megismerését, s ennek érdekében magyar tolmácsot rendelt ki.

A szerb ügyészség múlt kedden

negyven év börtönbüntetést kért Dér Csabára és harminc-negyven évet Cigler Alenra Marković két évvel ezelőtti meggyilkolása miatt.

A bíróság az ügyet Dér Csaba távollétében tárgyalja, a csantavéri férfi védelmét egy, a bíróság által kinevezett ügyvéd látja el.

Dér Csaba 2019. január 5-én a szerb főváros Banovo Brdo nevű részében közelről mellkason és fejbe lőtte a 37 éves Nebojša Markovićot, aki Aleksandar Šaracnak, a hírhedt Pink Panther bűnbanda tagjának a sógora volt. Marković egy babakocsit próbált berakni az autója csomagtartójába, amikor a Cigler Alen vezette fehér gépkocsi elhaladt mellette, megállt, kilépett belőle egy sportszatyorral a kezében Dér Csaba, rámosolygott áldozatára, majd a táskából előrántott hangtompítós pisztolyból kétszer rálőtt. Marković azonnal meghalt.

Dér Csaba 2019. január 5-én Belgrádban, a nyílt utcán közvetlen közelről mellbe és fejbe lőtte Nebojša Markovićot
Fotó: szerb rendőrség/térfigyelő kamera felvétele

A hidegvérű gyilkosságot felvette egy utcai térfigyelő kamera. A felvételből kitűnik: Dér tudja, hogy látja őt a kamera, arcát nem fedi el, sőt belenéz a kamerába. Erről egyébként ír is abban a 18 oldalas szerb nyelvű beadványában, amiben a belgrádi bíróság számára magyarázza tettét. A magyar fordítást a Délhír nevű magyar nyelvű vajdasági hírportál tette közzé.

„Megelőző csapásként lőttem Nebojša Markovićra, mert megtudtam, hogy szerepet kapott az ellenem tervezett gyilkosság előkészítésében. Csupán a tervüket akartam megakadályozni. Számomra csak az volt a fontos, hogy ne a felesége, ne a családja szeme láttára történjen a leszámolás. Ezért, amint kiszálltam az autóból, azonnal lőni kezdtem rá. Az is fontos volt számomra, hogy a kamera mindent rögzítsen, hogy jól lássák az arcomat”

– írja Dér, hozzátéve: „őszintén szólva nem az volt a célom, hogy megöljem Nebojša Markovićot. Amikor megláttam, azonnal felismertem, mert az egyik barátom küldött egy fotót róla és szőke hajú feleségéről, ahogy egy autó mellett állnak.”

Arra is magyarázatot ad, ha nem akarta megölni, mégis miért lőtte mellbe, majd fejbe az áldozatát.

„A stressz, a depresszió és az álmatlanság miatt kokaint fogyasztottam, hogy működni tudjak. Amikor lövöldözni kezdtem a kokain hatása alatt, az a logika vezérelt, hogy Marković túléli. Arra számítottam, hogy a gyors orvosi beavatkozás megmenti az életét. Alan Kožart (a škaljari klán egyik vezetője volt, tavaly júliusban meggyilkolták Görögországban – a szerk.) terheli a felelősség Nebojša Marković halála miatt, nem kellett volna bevonni őt az ellenem tervezett gyilkosság szervezésébe.”

Dér Csaba azt állítja, hogy budapesti lakásában sikertelen merényletet követett el ellene Ninoslav Konstantinović, a hírhedt zimonyi klán szökevény tagja, akit korábban halottnak hittek, és akinek köze volt Zoran Đinđić szerb miniszterelnök meggyilkolásához. Ezután indult Belgrádba, hogy „megfegyelmezze” Nebojša Markovićot.

„Nebojša Marković azért vesztette életét, mert húszezer eurót adott át a gyilkosnak, hogy Budapestre jöjjön és kivégezzen. Én elmentem, és megelőztem. Nem fogom senkinek megengedni, hogy valaki kivégezzen, főleg Budapesten. Akik rám küldték, nagyon veszélyesek voltak, sok ilyet megszerveztek már” – nyilatkozta Dér Csaba.

Amint azt megírtuk, márciusban két ember megölése miatt nem jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélték Dér Csabát, legkorábban negyven év letöltése után szabadulhat a rácsok mögül. A bérgyilkos egy horvát férfi amszterdami kivégzését nem tudta letagadni, mivel azt ipari kamerák rögzítették, azt viszont nem vallotta be, hogy Budapesten ő lőtte volna agyon Vetula Lászlót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.