Gyanús fejlesztéseknél vizsgálódnak a baloldali vezetésű Érden

A Fidesz szerint a beruházásoknál kikerülhetik a közbeszerzési törvényt, ezért a hatóságokhoz fordulnak.

2021. 07. 30. 15:52
Csőzik László
Csőzik László polgármester Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sehol nem találjuk a Fenyves-parkvárosi Köznevelési Centrum eszközbeszerzési pályázatát. Az történhetett, mint tavaly, amikor az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskolában maradt el a közbeszerzés – erről nyilatkozott lapunknak T. Mészáros András érdi Fidesz–KDNP-s önkormányzati képviselő, a város előző polgármestere. A politikus emlékeztetett arra, hogy „tavaly is sumák módon oldották meg a helyzetet”, azt feltételezzük, hogy az idén is hasonlót tettek vagy tesznek.

– Jelezni kívánjuk majd a Közbeszerzési Hatóságnak, hogy egy 800 millió forintos közbeszerzést lebontanak sok-sok 15 millió forintos részre, és ilyen módon próbálnak visszaélni a törvénnyel. Úgy tűnik ráadásul, hogy ezt csinálták a szociális központ fejlesztésénél is – emelte ki T. Mészáros András.

Komoly bajba kerülhet a Csőzik László vezette érdi önkormányzat
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A kormánypárti politikus aggodalmát fejezte ki a rendkívül aggályos gyakorlat miatt. Szavai szerint megdöbbentő, hogy miközben a baloldal 2019 ősze előtt alaptalanul vádaskodott a közbeszerzésekkel kapcsolatban, most nem is írnak ki közbeszerzéseket, mintha a jogszabály nem létezne a balliberális városvezetés számára. A fideszes önkormányzati képviselő hangsúlyozta, az aggályosnak tartott ügyekben megkérdezték a hivatalt, kikérték a szerződéseket, de válaszokat eddig még nem kaptak. Így nem tudják, pontosan mi történt a gyanús fejlesztéseknél. Abban azonban biztos, hogy szabályos közbeszerzést nem folytattak le.

– Az mindenesetre sok mindent elárul, hogy amíg a mi időnkben, 2018 ősze és 2019 ősze között 45 közbeszerzést írtunk ki, ők 2020 őszéig nyolcat. Ebből visszavontak ötöt. Vagyis három közbeszerzést írtak ki hivatalosan, a baloldal számára ez jelenti az átláthatóságot, a demokrácia és a törvények tiszteletét – fogalmazott T. Mészáros András.

Hozzátette: a közbeszerzések alacsony száma két dolgot jelent: nem végzik a munkájukat vagy kikerülik a közbeszerzést, esetleg mindkettőt.

Közben az érdiek várják az előző városvezetés idején elindult beruházások befejezését, például azt, hogy ősztől egy új, modern iskolába járhassanak a gyermekek. A fejlesztést már hosszú hónapokkal ezelőtt át kellett volna adni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.