Illegális szerekkel üzletelt a debreceni bűnbanda

Gyógyszerhamisítás miatt is eljárás indul azok ellen, akik engedély nélküli, feketén behozott, magyarországi laboratóriumi vizsgálati eredménnyel nem rendelkező vegyszereket árulnak a sportolóknak. Az ismeretlen eredetű és összetételű izomtömeg- és potencianövelő szerek terjesztői akár ötévnyi börtönbüntetést is kaphatnak.

Végh Attila
2021. 07. 02. 10:33
ORFK
A két év alatt két bűnbandát is létrehozó ötletgazda letartóztatásban várja a tárgyalás időpontját Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet információi szerint az utóbbi évek legnagyobb doppingszer-kereskedésével kapcsolatos bűnügyét zárta le ma a rendőrség Debrecenben. A jelenleg is letartóztatásban levő gyanúsítottakkal szemben üzletszerűen elkövetett teljesítményfokozó szerrel visszaélés bűntett és Magyarországon nem engedélyezett gyógyszerrel való kereskedéssel, valamint indokolatlan mennyiségben történő megszerzéssel, tartással elkövetett gyógyszerhamisítás bűntett miatt indult eljárás.

Kábító alapanyag

A magyar rendőrség rendszeresen részt vesz az Europol hasonló jellegű, gyógyszerhamisítás elleni akcióiban. A Hajdúság fővárosa nem először került szóba a doppingszer-kereskedelem ügyében, négy éve, egy európai akció keretében is itt fogtak el egy bűnbandát a PANGEA X nevű, nemzetközi gyógyszerhamisítás elleni európai akciósorozat kapcsán. A nemzetközi akció során lefoglalt szerek többsége a doppingszerek közé tartozott, de találtak olyan gyógyszert is, amelynek hatóanyaga alkalmas lehetett volna metamfetaminhez hasonló hatású kábítószer előállítására is. Akkor nyolc magyar férfit vettek őrizetbe, ötvenmilliós értékben foglaltak le tőlük hamis termékeket. Az elkövetők egy év elteltével szabadlábon védekezhettek, bírósági tárgyalásuk a koronavírus-járvány miatt húzódott el, előreláthatólag az év harmadik negyedévében várható ítélet.

Romániából csempészik

A rendőrök gyanúja szerint azért Debrecen a magyar gyógyszerhamisítás és doppingszer-kereskedés központja, mert a város közel van a határhoz. A Romániában gyártott tiltott teljesítményfokozó szereket és Magyarországon nem engedélyezett egészségügyi terméket itt közvetlen közelről csempészik be az országba, gyakran a zöldhatáron keresztül.A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályának munkatársai által elvégzett felderítés során beszerzett bizonyítékok szerint július 1-jén már a Debreceni Ügyészség vette át a büntetőeljárás nyomozati szakaszát egy több mint két éve folyamatban lévő eljárásban.

A hamis és az engedély nélküli gyógykészítményeket doppingszerként értékesítik a feketepiacon
Fotó: Police.hu

Duplázott a bandavezér

A 2017-es nagy bukás után 2019 februárban jutottak olyan adatokhoz a felderítők, hogy Debrecenben és környékén valakik újra beindították a két éve felszámolt hamis gyógyszerekkel kereskedő bűnszervezetet. Több városban is összehangolt akciót tartottak a Terrorelhárítási Központ műveleti egységének biztosítása mellett. Tizenegy helyszínen, lakásokban, edzőtermekben tartottak házkutatásokat. A rendőri intézkedés eredményeként több mint tízmillió forint értékben foglaltak le teljesítményfokozó szert tartalmazó ampullákat, tablettákat, és hatezer szem Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező, teljesítményfokozó és potencianövelő gyógyszert. A gyanúsítottak között az elfogásoknál a rendőrök több olyan személyt is találtak, aki az előző gyógyszerhamisítási ügyben is érintett volt.

A nyomozás adatai szerint mind a 2017-es mind a 2019-es hamisítási ügy mögött a berettyóújfalui P. Tamás állt. A bűnbanda feje az ország több városában árult társaival rendszeresen tiltott teljesítményfokozó szereket, valamint Magyarországon nem engedélyezett gyógyszerkészítményeket. A rendőrök elfogtak egy budapesti, egy kabai és egy másik berettyóújfalui férfit is, akik a megalapozott gyanú szerint az ötletgazda által Romániában vásárolt és onnan átcsempészett tiltott szert továbbértékesítették.

A két év alatt két bűnbandát is létrehozó ötletgazda letartóztatásban várja a tárgyalás időpontját
Fotó: Police.hu

A nyomozó hatóság a negyvenéves bandavezért ismét őrizetbe vette, a Debreceni Járásbíróság pedig letartóztatta. Mivel a hatóság úgy látta, szabadlábon védekezés esetén újabb bűncselekményt követne el, ma sem szűnt meg ez a szabadságát korlátozó határozat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.