Önmagát falhatja fel a gyurcsányista baloldali összefogás

Egymás után érkeznek hírek az országból arról, hogy a Gyurcsány Ferenc által összetákolt balliberális szivárványerők még az előválasztás előtt durván egymásnak eshetnek. Egyre több jel utal arra, hogy a DK és a Jobbik szoros összefogása megpróbálja háttérbe szorítani a többi pártot, most éppen Baján derült fény arra, hogy a momentumos városvezetés a Gyurcsány–Jakab-tandem helyi erőinek baráti tüzében küzd a megmaradásért.

2021. 07. 09. 14:11
Gyurcsny Ferenc
Gyurcsány Ferencék a jelek szerint feszítőpróbát tartanak a baloldali összefogáson belül Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb baloldali vezetésű településen derült fény arra, hogy a szivárványkoalíció pártjai keményen egymásnak feszülnek, ezúttal Bajáról érkeztek arról hírek, hogy pattanásig feszült a helyzet a gyurcsányista összefogáson belül. S erről érdekes módon nem a Fidesz nyilatkozik, a helyzet tarthatatlanságára Nyirati Klára, Baja momentumos polgármestere mutatott rá a Jelennek adott interjúban.

Talán nem véletlen, hogy a balliberális politikus e hetilapban fakadt ki az elvi szövetségesek ellen, hiszen a Jelent korábban, az első szám második oldalán Bajnai Gordon volt miniszterelnök ajánlotta az olvasók figyelmébe.

Na de miről is beszél Nyirati Klára momentumos polgármester az interjúban? Többek között arról: az összefogás pártjai – kormányra kerülésük esetén – nem fognak tudni együttműködni. – Nap mint nap hatalmas csalódást okozunk ezzel a belső marakodással a választóknak, aminek meglesz a következménye – tette egyértelművé a balliberális polgármester.

Belső ellenzék Baján

Nyirati Klára mindezt a helyi viszonyok bemutatásával támasztotta alá. A politikus elmondta, hogy a 2019-es önkormányzati választás után helyben DK-s alpolgármestert is választottak László Károly személyében, aki mellesleg a Demokratikus Koalíció helyi elnöke. Nyirati az interjúban hangsúlyozta, hogy az alpolgármesteri pozícióhoz a DK ragaszkodott. A kapcsolat azonban idővel megromlott a város első embere és László között, a bizalomvesztés után a DK-s alpolgármester lemondott tisztségéről.

Gyurcsány Ferencék a jelek szerint feszítőpróbát tartanak a baloldali összefogáson belül
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az új alpolgármester személyére ismét a gyurcsányisták tettek javaslatot, amit a polgármester elfogadott. S noha Nyirati az új helyettesével jól együtt tud dolgozni,

László Károly azonban – a polgármester tapasztalatai szerint – nem ásta el a csatabárdot, és ma már többet támadja a város vezetését, mint a Fideszt.

S ebben az akcióban a polgármester szerint a jobbikos és két független képviselő személyében László szövetségesekre is lelt. S annak ellenére – tette hozzá a polgármester –, hogy jól együtt tud dolgozni a DK kérésére megválasztott helyettesével, a gyurcsányista párt központja mégis támogatja és védi a városvezetést támadó László Károlyt.

Mocskos lejáratás balról

Nyirati úgy véli: László – aki közben a gyurcsányista párt országgyűlési képviselőjelöltje lett – mindent azért tesz, hogy az előválasztáson a DK legyen a legerősebb baloldali párt Baján. „A DK és a Jobbik itt Baján, ahogy az országban is, eléggé összeforrtak.

Nekem úgy tűnik, hogy a személyes konfliktus valójában az országos pártérdekeket szolgálja, hiszen a DK–Jobbik-összeölelkezés célja egyértelműen az, hogy gyengítse az MSZP-t és a Momentumot.

Azt gondolják, a Jobbik lefedi a vidéket, a DK pedig a nagyvárosokat, semmi szükség nincs itt tehát sem a Momentumra, sem az MSZP-re” – mutatott rá a bajai polgármester. Hozzátette: „egyértelműen látszik az a cél, hogy a DK lejárassa a Momentumot és az MSZP-t Baján annak érdekében, hogy az előválasztáson az ő jelöltje vagy a jobbikos győzzön attól függően, hogy ki lép vissza a másik javára”. Nyirati szerint a lejáratásban gyalázatos suttogópropagandát és mocskolódást is bevetnek.

Nem elszigetelt jelenség

Ráadásul a momentumos bajai polgármester arról is beszél, hogy nem elszigetelt jelenségről van szó. S hogy ez mennyire igaz, azt bizonyítja a salgótarjáni szivárványkoalíció pártjainak legutóbbi durva konfliktusa, amelyről a minap írtunk.

Történt ugyanis, hogy Jakab Péter, a Jobbik elnöke bejelentette: kiáll Godó Beatrix (DK) indulása mellett, erre Horváth Ferenc, a Momentum aspiránsa a gyurcsányista jelöltet szapulta, amin az MSZP helyi elnöke megdöbbent.

Horváth többek között azt állította: „ha októbertől Godó Beatrix lesz a közös ellenzéki jelölt, akkor ő a DK-nak lesz a képviselője. Ha Horváth Ferenc lesz, akkor ő minden kétséget kizáróan Nógrád megyének! Óriási különbség”. Kérdés, mikor szakad a cérna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.