Séta után vissza a kamionba, ez az új embercsempésztrükk

Folyamatosan változtatják az embercsempészek a trükkjeiket. Nincs új a nap alatt, vissza-visszatérnek a bevált módszerekhez, most ismét a kamionos, zárt teherautós csempészek, illetve próbálkozások száma nőtt meg. Ezeket a módszereket a rendőrség is ismeri, minden olyan járművet figyelnek, ami alkalmas lehet a jogszerűtlenül Magyarországra bejutó migránsok szállítására.

Végh Attila
2021. 07. 11. 8:20
null
Továbbra is százával juttatnák be Európába az illegális bevándorlókat a szervezett embercsempész bűnbandák Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a török kamionsofőrnek, akit embercsempészet bűntettének elkövetésével gyanúsít a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság. A migrációs ügyeken dolgozó bűnügyi felderítők gyanúja szerint a sofőr azt a korábban már bevált és most újra elővett módszert alkalmazta, amikor a migránsok a határ előtt kiszállnak a kamionból, gyalog szöknek át Magyarországra, majd ott újra felveszi őket rakterébe az embercsempész.

A rendőrség által megszerzett bizonyítékok alapján a török kamionos még Romániában egyezett meg a migránsokkal egy parkolóban, hogy ezer euróért elviszi őket Ausztriába. A szír férfiakat egy embercsempészbanda hozta át Szíriából Törökországon keresztül. Romániában elfogyott a pénzük, magukra maradtak, ám később honfitársaiktól kaptak kölcsön, így találtak rá a török kamionosra. Nem kizárt, hogy ezt a mesét csak azért találták ki, hogy ne köthessék őket szervezett embercsempész csoporthoz, mindenesetre a török sofőr már a teherautójában hozta el a két szírt a román–magyar határig. A nagylaki határátkelőhely előtt, még a román oldalon a kamionos kitette utasait, megmutatta nekik az irányt azzal, hogy az első magyarországi parkolóban újra felveszi őket. A határsértők a déli határszakasz kerítéssel nem védett vonalán, az autóúttal párhuzamosan, a zöldhatáron át jutottak jogsértő módon Magyarország területére.

Azt sem a sofőr, sem utasai nem tudták, hogy bár éjfél is elmúlt, a sötétben a nagylaki határrendészeti kirendeltség munkatársai hőkamerás ellenőrzés során már korábban felfigyeltek a Románia felől közelítő két gyalogosra. Nem csaptak le rájuk, sejtették, hogy nem túrázókról van szó, megnézték, merre mennek tovább. Az illegális bevándorlók, amint Magyarország területére léptek, megközelítették a főutat, ott az út menti csatornában lapultak meg. A kamerák felvételein látható volt az is, ahogy az embercsempész megérkezik a megbeszélt találkozási pontra, majd kamionjába felveszi az illegális határátlépőket.

Újra hódít az illegális bevándorlók körében a kamionos trükk
Fotó: Police.hu

A teherautót röviddel ezután ellenőrzés alá vonták a rendőrök, a vezetőfülkéből pedig előkerült a két, magát szír állampolgárnak valló személy. Az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a Makói Járási Ügyészség a szökés-elrejtőzés, valamint a büntetőeljárás meghiúsulásának veszélyére figyelemmel tett indítványt a gyanúsított letartóztatásának elrendelésére, amit a bíróság helyben hagyott. A két szírt kihallgatásuk után a dublini egyezményben foglaltaknak megfelelően átadták a román hatóságoknak.

Járőr az ideiglenes biztonsági határzár mentén. A kerítés megkerülésével jut be a legtöbb migráns az országba
Fotó: Police.hu

Július 10-én 39 határsértőt tartóztattak fel a Csongrád-Csanád megyei Ferencszállás közigazgatási területén a Készenléti Rendőrség határvadászai. Ellenőrzésük során a migránsok szomáliai, palesztin és iraki állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni.

Továbbra is százával juttatnák be Európába az illegális bevándorlókat a szervezett embercsempész bűnbandák
Fotó: Police.hu

A bűnügyi felderítés információi szerint ennek a 39 fős csoportnak a tagjai is kamionos embercsempész utasai voltak. Nagy valószínűséggel a határ túloldalán tette ki őket egy teherautó, gyalog, telefonos GPS-koordináták alapján jutottak el addig a pontig, ahol megtalálták őket. A kamionos észrevehette, hogy az illegális bevándorlókat leleplezte a rendőrség, ezért nem állt meg, hanem továbbhajtott. A migránsokat kihallgatásukat követően visszakísérték a rendőrök Szerbiába. A rendőrség a határ környékén elhelyezett kamerák adatai alapján próbálja megállapítani, melyik lehetett az a kamion, amelynek sofőrje vállalkozott az embercsempészetre. A rendőrség állandó ellenőrzésekkel figyel minden olyan járművet, amely alkalmas lehet az illegális bevándorlók szállítására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.