Ismét megtisztították a szintetikus drogtól a miskolci Számozott utcákat

Tavaly öt hónapba telt, míg fel tudták számolni a miskolci Számozott utcákként ismert gettóban az új, rendkívül olcsó, ám időnként halált okozó pszichoaktív drogot terjesztő bandát. Augusztus közepén azonban újra felbukkant a szer.

2021. 08. 20. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

,kIsmét ellepte a miskolci Számozott utcákat a szintetikus drog, így fél év után tegnap ismét lecsapott a rendőrség. A 2020-ban öt hónapon keresztül zajló felderítés és intézkedéssorozat eredményeképpen Miskolc zömében mélyszegénységben élők telepének számító Számozott utcákon visszaesett az új pszichoaktív anyaggal kapcsolatos bűnözés. Azonban 

idén augusztus 16-án azt a jelzést kapta a rendőrség, hogy ezen a területen egy új kereskedő jelent meg, ezért azonnal elkezdődött a felderítés. 

Ennek eredményeként a Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztály VI. bűnüldözési osztálya a Miskolci Rendőrkapitányság bűnügyi osztály felderítő alosztályával együttműködve megállapította: 

a város ezen részén a helyi harmincéves Sz. Gábor terjesztheti a kábító hatású anyagot, ötszáz forintért adagját.

Fotó: Police.hu

Az augusztus 17-én közös rendőri akcióban először két fogyasztóval szemben intézkedtek, akik varázsdohányt vásároltak Sz. Gábortól. A fogyasztóktól új pszichoaktív anyaggal átitatott növényi anyagokat foglaltak le. Ezután a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság közterületi támogató alosztály közreműködésével elfogták Sz. Gábort is. 

A  házkutatások alkalmával lefoglaltak a varázsdohány bekeveréséhez szükséges hatóanyagot, már elkészített varázsdohányt és nagy mennyiségű készpénzt, többségében 500-1000 forintos bankjegyet.  

A nyomozók azonosították Sz. Gábor felső kapcsolati forrását is. A harmincéves K. Tibort szintén a Borsodi támogató alosztály közreműködésével fogták el. A nála tartott házkutatás során bruttó 15 gramm mennyiségben új pszichoaktív anyagnak minősülő úgynevezett hatóanyagot, illetve készpénzt foglaltak le. Mindkét férfit új pszichoaktív anyaggal visszaélés vétségének megalapozott gyanúja hallgatták ki gyanúsítottként. A bűncselekmény elkövetését elismerték.  

Az ügyben eljárást folytató Miskolci Rendőrkapitányság előterjesztést tett az ügyészségnek, indítványozzák a gyanúsítottak letartóztatását.

Fotó: Police.hu

Emlékezetes, a DVTK sportstadionjának felújítása előtt a közelében lévő Számozott utcákat elkezdte felszámolni a helyi önkormányzat, ám civil szervezetek tiltakozása miatt a gettó egy részét nem szüntették meg. A fogyasztókat zombivá változtató pszichoaktív drog ekkor kezdett időnként halálos pusztításba főleg a telepen élő fiatalok körében. Tavaly év elejére tarthatatlanná vált a helyzet. 

A Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) miskolci psztálya 

2020. január 17-én nyomozást rendelt el bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett miatt ismeretlen tettes ellen. A bűnügyi információ szerint Miskolc különböző városrészeiben: Számozott utcák, Lyukóvölgy, Bábonyibérc, illetve Tiszaújváros környékén lévő településeken a drogterjesztői csoportok azonos felső kapcsolati forrásokból vásárolják a tiltott szert. 

A nyomozók nem egy-egy fogyasztót, illetve dílert akartak elfogni, hanem hosszútávon akarták megfékezni a helyi drogbizniszt, így több egymással összefüggő elkövetői kört is felderítettek. Az összehangolt műveletekben, a rendőri információcserében, a különböző realizálásokban a Miskolci, a Sárospataki, a Szolnoki és a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság állománya is támogatta a KR NNI munkáját. Az öt hónapon keresztül tartó akciósorozatban a KR NNI miskolci osztályának nyomozói 18 rendőri műveletben összesen 62 embert vontak eljárás alá, közülük 26 személyt hallgattak ki gyanúsítottként, a bíróság pedig 12 gyanúsított letartóztatását rendelte el. A rajtaütések alkalmával összesen 1,360 gramm új pszichoaktív anyagot (kristályt), harminc gramm marihuánát, 60 gramm bekevert varázsdohányt és 135 alufólia pakettben további varázsdohányt foglaltak le a rendőrök. A lefoglalt mennyiségből több mint ötvenezer fogyasztói adagot tudtak volna előállítani a dílerek. Az akciósorozat eredményeként a droggal fertőzött területeken a fogyasztók és terjesztők száma jelentősen csökkent, a bódult emberek az inkriminált városrészekből eltűntek. Egészen idén augusztus közepéig. A rendőrség gyors, szakszerű és eredményes felderítése eredményeként azonban sikerült csírájában megszüntetni az olcsó, ezért rendkívül népszerű, ám életveszélyes pszichoaktív drog terjesztését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.